WWF lähtee auttamaan Joutsenon öljyonnettomuuden torjunnassa

Joutsenon Kolarinlahdella on yritetty kerätä Saimaaseen päätynyttä öljyä jo kahden viikon ajan. Etelä-Karjalan pelastuslaitos on kutsunut nyt myös WWF:n öljyntorjuntajoukot auttamaan rantojen siivoamisessa.

Saimaaseen pääsi vuotamaan 1 100 litraa öljyä 16. huhtikuuta, kun Joutsenossa sijaitsevalla Kemiran lipeätehtaalla tapahtui laitevika. Pelastuslaitos ryhtyi torjumaan öljyä imeytyspuomeilla heti seuraavana päivänä, mutta kaikkea öljyä ei ole saatu kerättyä. Tuuli ja jäätilanne ovat vaikeuttaneet torjuntatöitä.

Koska öljyä vaikuttaa päätyneen myös rannoille, pelastuslaitos pyysi lauantaina 29.4. avuksi WWF:n öljyntorjuntajoukkoja. WWF:n asiantuntija Teemu Niinimäki matkustaa Joutsenoon maanantaina arvioimaan tilannetta ja tarvetta rantojen puhdistamiselle.

”Viranomaiset vastaavat vesillä tapahtuvasta öljyntorjunnasta, mutta jos öljyä pääsee rannalle, öljyntorjuntajoukkomme ovat valmiina auttamaan. Rantojen siivous öljystä on hidasta käsityötä, ja koulutetut vapaaehtoisemme voivat olla suureksi avuksi”, Niinimäki sanoo.

”Nyt näyttää siltä, että rantojen puhdistamiselle on mitä todennäköisimmin tarvetta Joutsenossa. Arvioimme tilannetta maanantaina, mutta jo nyt olemme hälyttäneet avuksi joukon WWF:n öljyntorjuntajoukkojen vapaaehtoisia. Aloitamme luultavasti tiistaina rantojen siivoamisen öljystä, mutta vasta paikan päällä selviää, millaisesta urakasta on kyse ja miten paljon käsipareja tarvitsemme avuksi.”

Avuksi voi ilmoittautua tästä linkistä.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

WWF:n öljyntorjuntajoukot ovat valmiudessa auttamaan myös öljyyntyneiden eläinten puhdistamisessa.

Öljy haitallista ympäristölle

Öljy vaikuttaa ympäristöön monella tapaa, mutta erityisen haitallista se on linnuille: Öljy saattaa tahria lintujen höyhenpeitteen, jolloin sen vedenhylkivyys häviää ja linnun lämmönsäätely häiriintyy. Pahasti tahriintuneet linnut eivät kykene lentämään tai sukeltamaan ja hankkimaan ravintoa.

”Linnut voivat kuolla kylmään ja nälkään ilman ihmisen apua. Jo kolikon kokoinen öljyläntti voi olla kohtalokas. Öljyntorjuntajoukkomme on koulutettu myös pesemään öljyyntyneitä lintuja, mutta toivon mukaan tältä vältytään Joutsenossa”, WWF:n Teemu Niinimäki sanoo.

WWF:n öljyntorjuntajoukot 20 vuotta

WWF:n öljyntorjuntajoukot perustettiin vuonna 2003. Nyt öljyntorjuntajoukkoihin kuuluu jo noin 10 000 suomalaista. Öljyntorjuntajoukkoihin voi liittyä kuka tahansa 18–69-vuotias perusterve henkilö. 

Ensimmäinen isompi öljyonnettomuus öljyntorjuntajoukkojen historian aikana tapahtui vuonna 2014, kun Raahessa Rautaruukin tehtaalla tapahtui noin 13 tonnin öljyvuoto. Mereen päätyi noin 5 tonnia öljyä ja onnettomuuden jälkiä siivottiin viikon verran sadan vapaaehtoisen voimin.

”Raahen onnettomuuden vaikutukset olivat paikallisesti suuret, mutta kansallisen tason katastrofiksi tilanne ei päässyt kehittymään. Esimerkiksi tankkerionnettomuudessa öljyä voi päätyä veteen jopa 30 000 tonnia. Siihen suhteutettuna myöskään Joutsenossa vuoto ei ole valtava, mutta paikallisesti seuraukset voivat olla ikävät, ja haluamme olla avuksi parhaamme mukaan”, Niinimäki sanoo.

 • NÄIN VAPAAEHTOISET ÖLJYNTORJUNTAJOUKOT TOIMIVAT ÖLJYONNETTOMUUDEN SATTUESSA:

  1. Pelastuslaitos hälyttää vapaaehtoisen pelastuspalvelun apuun onnettomuuteen.  

  2. WWF:n verkkosivulle laitetaan tieto onnettomuudesta, sekä ilmoittautumislomake vapaaehtoisille. Kaikille öljyntorjuntajoukkolaisille lähtee tekstiviestihälytys onnettomuudesta.

  3. Jokaiselle päivälle kerätään joukko vapaaehtoisia. Vapaaehtoinen sitoutuu työskentelemään aina vähintään yhden kokonaisen päivän.

  4. Päivän alussa kokoonnutaan sovitussa paikassa, ja vapaaehtoisia infotaan onnettomuudesta ja työturvallisuudesta. Kaikki vapaaehtoiset käyvät päivän aluksi läpi pikakoulutuksen, jossa käydään läpi muun muassa varusteiden oikeaoppinen käyttö.

  5. Vapaaehtoiset jaetaan kymmenen hengen ryhmiin ja jokainen ryhmä saa oman ryhmänjohtajan. Tarvittavat varusteet haettuaan ryhmä kuljetetaan joko autolla tai veneellä kohteeseen.

  6. Vapaaehtoiset työskentelevät kohteessa iltaan asti, välissä pidetään ruokatauko.

  7. Päivän lopuksi vapaaehtoiset kuljetetaan takaisin lähtöpaikalle. Vapaaehtoiset palauttavat varusteet, käyvät palautekeskustelun ja kirjataan ulos. 

Suojele luontoa öljyonnettomuudelta

WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot ovat parhaillaan torjumassa öljyonnettomuutta Saimaalla. Joukot puhdistavat rantoja, mutta alueella on myös lintujen pesiä, joten öljy uhkaa eläimistöäkin. Itämeri-kummina olet varustamassa ja kouluttamassa joukkojamme pelastustehtäviin niin merellä kuin muualla vesistöissämme. Tukesi ansiosta joukkomme ovat aina valmiudessa.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele luontoa öljyonnettomuudelta

WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot ovat parhaillaan torjumassa öljyonnettomuutta Saimaalla. Joukot puhdistavat rantoja, mutta alueella on myös lintujen pesiä, joten öljy uhkaa eläimistöäkin. Itämeri-kummina olet varustamassa ja kouluttamassa joukkojamme pelastustehtäviin niin merellä kuin muualla vesistöissämme. Tukesi ansiosta joukkomme ovat aina valmiudessa.