Metsäpalot roihuavat edelleen Euroopassa – munkkikorppikotkien pesäpuut jäivät tulen alle Kreikassa

Kuuman ja kuivan kesän kiihdyttämät metsäpalot piinaavat yhä Eurooppaa. Kreikassa tuli pyyhkäisi viime viikolla yli Dadian metsäalueen, joka on yksi Euroopan merkittävimmistä suojelualueista ja tärkeä pesimispaikka harvinaisille petolinnuille. Tuhoisat maastopalot yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä.

Suomessa sää alkaa muuttua syksyisemmäksi, mutta muualla Euroopassa maastopalot jatkavat kulkuaan. Kulunut kesä on ollut ennätyksellisen kuuma. Heinäkuu oli koko maapallon mittaushistorian kuumin kuukausi, ja Euroopassa on myös palanut metsää keskimääräistä enemmän. EFFIS:in (European Forest Fire Information System) mukaan 26.8.2023 mennessä Euroopassa oli palanut jo 3839 neliökilometrin kokoinen ala maata, mikä on noin 40 prosenttia enemmän, kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. 

Mittaushistorian pahin metsäpalokausi Euroopassa koettiin vuonna 2017, jolloin yhteensä yli 10 000 neliökilometrin kokoinen alue paloi. Vuoden 2021 metsäpalot olivat hetken aikaa historian toisiksi pahimmat, kunnes heti seuraavana vuonna metsäpalokausi iski entistä tuhoisampana. Vuonna 2022 lämpötila nousi monissa Euroopan maissa yli 40 asteen, ja tuli roihusi useassa maassa polttaen Montenegron kokoisen alueen. 

Lämpöaallot ja metsäpalot ovat itsessään tavallisia luonnonilmiöitä, mutta ilmastonmuutos pahentaa tilannetta. Kuumat ja kuivat kesät johtavat pidempiin metsäpalokausiin. 

“Ilmastonmuutos on jo kauan aiheuttanut mittavia vahinkoja globaalin etelän haavoittuvissa maissa. Etelä-Euroopan ennätyksellisen laajat maastopalot ovat tuoneet ilmastokriisin vaikutukset lähemmäksi myös eurooppalaisten arkea“, sanoo WWF:n ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman. 

”Toivon todella, että eurooppalaiset päättäjät muistavat tämän kesän tuhoisat palot tehdessään ilmastoon vaikuttavia päätöksiä niin kotimaissa kuin kansainvälisesti loppuvuoden ilmastoneuvotteluissa Dubaissa.” 

(uutinen jatkuu kuvan jälkeen)

Metsäpaloista varoittava kyltti Dadia-Lefkimi-Souflin kansallispuistossa Kreikassa.

Metsäpalovaroituskyltti Dadia-Lefkimi-Souflin kansallispuistossa.

Kreikassa surraan Dadian metsäalueen paloa

Kreikan Rhodoksen tuhoisat metsäpalot saivat paljon huomiota heinäkuussa. Palot eivät ole hellittäneet sitten heinäkuun, vaan tuli riehuu yhä eri puolilla maata. Viime viikolla Kreikasta saatiin taas surullisia uutisia: maanantaina puhjennut metsäpalo on levinnyt suojellulle Dadian metsäalueelle.  

”Äärimmäisen kuiva ja käytännössä täysin sateeton vuosi, kuumat lämpötilat sekä tuulinen sää saivat aikaan nopeasti leviävän palon, joka poltti metsän nopeasti”, WWF Kreikan suojelujohtaja Panagiota Maragou kuvailee lohdutonta tilannetta. 

Tuhon täyttä laajuutta on vaikea arvioida tulen yhä levitessä. Tuli on jo tuhonnut alueen, jossa asui Balkanin niemimaan ainoa pesivä munkkikorppikotkapopulaatio, ja lintujen pesäpuina toimineet vanhat mustamännyt ovat palaneet. Palon alle ovat jääneet myös ainoiden Kreikassa pesivien pikkukorppikotkien pesät. 

Koillis-Kreikassa lähellä Turkin rajaa sijaitseva Dadia-Lefkimi-Souflin kansallispuisto on yksi koko Euroopan merkittävimmistä suojelualueista, ja työ Dadiassa on ollut yksi WWF-verkoston pitkään jatkuneimmista kenttäprojekteista. Seuraavaksi WWF Kreikka ryhtyy korjaamaan tuhon jälkiä. 

”Toivomme ja uskomme, että 30 vuoden kokemus suojelutyöstä auttaa meitä metsän ennallistamisessa. Kyse ei ole ainoastaan puista, vaan arvokkaasta elinympäristöstä, jossa elää useita lajeja. Työ tulee kestämään kauan, mutta olemme päättäväisiä”, Maragou sanoo. 

Auta Ilmasto-kummina

Kummina tuet poliittista vaikuttamistyötämme sekä ilmastonmuutoksesta kärsivien lajien ja elinympäristöjen suojelua koko kansainvälisen verkostomme voimin. Nyt on kiire toimia yhdessä!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Ilmasto-kummina

Kummina tuet poliittista vaikuttamistyötämme sekä ilmastonmuutoksesta kärsivien lajien ja elinympäristöjen suojelua koko kansainvälisen verkostomme voimin. Nyt on kiire toimia yhdessä!