Arvokas työ jatkuu: vapaaehtoiset kunnostavat jälleen uhanalaisia perinneympäristöjä ja lintuluotoja Katanpään linnakesaaressa

Noin 20 talkoolaisen joukko on saapunut eri puolilta Suomea WWF:n ja Metsähallituksen Luontopalveluiden talkooleirille Katanpäähän Selkämeren kansallispuistoon. He raivaavat saaren umpeen kasvaneita perinneympäristöjä jo toista kertaa.

10.–17. elokuuta vapaaehtoisilla on tiedossa työntäyteinen viikko luonnon hyväksi WWF:n ja Metsähallituksen yhteistyössä järjestämällä talkooleirillä. He ennallistavat Katanpäässä uhanalaisia perinneympäristöjä, eli perinteisten maanviljelys- ja karjankasvatusmenetelmien myötä syntyneitä puustoltaan avoimia ja puoliavoimia alueita.

Esimerkiksi niittämisen ja laiduntamisen seurauksena syntyneissä perinneympäristöissä elää erityisen monipuolinen lajisto kasveja, kovakuoriaisia, perhosia, pistiäisiä ja muita hyönteisiä. Perinneympäristöt vaativat jatkuvaa hoitoa, ja Katanpäässä aluetta hoidetaan jo lampaiden laidunnuksella. Tämän lisäksi umpeenkasvaneilta metsälaitumilta ja merilinnustolle arvokkailta rannoilta poistetaan puustoa laitumien avaamiseksi sekä lintujen levähdys- ja ruokailupaikkojen turvaamiseksi.

”Kaikki Suomen perinneympäristöt ovat uhanalaisia. Samalla ne ovat ensisijainen elinympäristö neljäsosalle kaikista Suomen uhanalaisista lajeista. Jotta tämän lajiston tulevaisuus olisi turvattu, pitää hoidossa olevien perinneympäristöjen pinta-alaa kasvattaa tuntuvasti nykyisestä noin 30 000 hehtaarista”, sanoo WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen, joka on myös talkooleirillä mukana ohjaamassa vapaaehtoisia.

Katanpään talkooleiri on osa Metsähallituksen Luontopalveluiden vetämää suurta Rannikko-LIFE -hanketta. Hankkeessa kunnostetaan merkittäviä rannikon ja saariston elinympäristöjä, kuten paahdealueita, rantaniittyjä, lehtoja ja hakamaita aina Perämereltä Hangon saaristoon ja Viron pohjoisrannikolle asti.

”Merenrantaniityt, ketolaikut, lintuluodot, rantalehdot ja silikaattikallioiden kilpikaarnaiset petäjät ovat esimerkkejä Katanpään monimuotoisista luontoarvoista. Osana rannikkoalueen perinnebiotooppien verkostoa, jota Rannikko-LIFE -hankkeessa on tavoiteltu, voi Katanpää toimia tulevaisuudessa myös kulkureittinä ja asuinalueena monille uusille alueille leviäville lajeille, joita ilmastonmuutos tuo mukanaan”, kertovat luonnonsuojelun asiantuntijat Marko Alakruuvi ja Markus Jaskari Metsähallituksen Luontopalveluista.

Tänä kesänä WWF ja Metsähallituksen Luontopalvelut ovat Katanpään lisäksi järjestäneet Rannikko-LIFE -hankkeeseen kuuluvat talkooleirit Saaristomerellä Fårössä ja Jungfruskärissä. WWF on järjestänyt luonnonhoidon talkooleirejä vuosittain eri puolella Suomea vuodesta 1977 alkaen.

Kiinnostaako sinua WWF:n vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistyö tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä ja käytännön mahdollisuuksia toimia luonnon hyväksi. Löydä oma tapasi osallistua WWF:n tapahtumakalenterista.

Tutustu vapaaehtoistoimintaamme!

Kiinnostaako sinua WWF:n vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistyö tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä ja käytännön mahdollisuuksia toimia luonnon hyväksi. Löydä oma tapasi osallistua WWF:n tapahtumakalenterista.