Maailman ylikulutuspäivä on tänään – ”Luonnonvarojen kulutukselle asetettava riittävä hinta”

Ihmiset kuluttavat luonnonvaroja enemmän ja nopeammin kuin maapallo kestää. Ylikulutus on yksi keskeisimpiä syitä ilmastokriisin ja luontokadon taustalla.

Tuoreimpien laskelmien mukaan maailman ihmiset ovat tänään, torstaina 1. elokuuta, kuluttaneet loppuun ne uusiutuvat luonnonvarat, joiden tulisi riittää koko vuodeksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hyvinvoinnin edellytykset ovat tulevaisuudessa nykyistä heikommat.

”Ihmiskunta kuluttaa luontoa tahdilla, jota maapallo ei kestä. Luonnonvarojen ylikulutus murentaa hyvinvointimme perustaa, sillä olemme kaikki riippuvaisia toimivista ekosysteemeistä ja vakaasta ilmastosta”, sanoo WWF:n neuvonantaja Jussi Nikula.

Ylikulutuspäivien ajankohta lasketaan muun muassa YK:n tuottamaan, tuoreimpaan saatavilla olevaan dataan pohjautuen. Viime vuoteen verrattuna maailman ylikulutuspäivän ajankohta on siirtynyt vuorokaudella aikaisemmaksi.

”Kehityksen suunta on edelleen väärä ja ylikulutusta vähentävät toimet täysin riittämättömiä”, Nikula toteaa.

Muutos ylikulutuspäivän ajankohdassa selittyy pääosin merien heikentyneellä hiilensidontakyvyllä: kun meret ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena lämpenevät, niiden kyky sitoa hiilidioksidia vähenee.

”On äärimmäisen riskialtista ja epäoikeudenmukaista, että luonnonvarojen ylikulutuksen annetaan jatkua, vaikka tiedämme sen tuhoisat seuraukset sekä luonnolle että ihmisille.”

WWF peräänkuuluttaakin etenkin päättäjien vastuuta ja taloudellisia ohjauskeinoja ylikulutuksen kääntämiseksi laskuun. WWF:n ja Bain & Companyn kesäkuussa julkaiseman, suomalaista ylikulutusta tarkastelleen selvityksen mukaan yksi tehokkaimpia keinoja hillitä kulutuksen luontohaittoja olisi asettaa luonnonvarojen käytölle riittävä hinta.

”Aiheuttaja maksaa on hyvä periaate. Nykyisin se ei kuitenkaan toteudu ja luontokato etenee”, Nikula tiivistää.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Valkeaksi muuttuneita koralleja merenpohjassa.

Korallien kirkkaat värit ovat mikroskooppisten, korallien kanssa symbioosissa elävien levien ansiota. Kun valtameret lämpenevät, korallit stressaantuvat ja karkottavat levät. Tämä muuttaa korallit valkeiksi. Jos lämpötila pysyy korkeana, korallit ei päästä leviä takaisin ja kuolevat.

Maailman ylikulutuspäivän ajankohta määräytyy kaikkien maapallon ihmisten kulutuksen tason mukaan. Kun ylikulutusta tarkastellaan valtioiden ja maiden tasolla asukasmäärään suhteutettuna, on Suomi perinteisesti ollut eniten kuluttavien maiden joukossa.

”Suomalainen kulutustaso on paitsi maailmanlaajuisessa, myös eurooppalaisessa vertailussa huomattavan korkea. Valtion olisi kannettava vastuunsa ja rakennettava pitkäaikaista hyvinvointia ohjaamalla kulutusta kohti kestävää tasoa”, Nikula toteaa.

Ylikulutuksen taittamiseen velvoittaa vuonna 2022 solmittu YK:n luontosopimus. Sen tavoitteiden saavuttamiseksi oikeudenmukaisella tavalla suomalaisten luonnonvarojen kulutusta tulisi vähentää vähintään 70 prosenttia.

Suuri osa suomalaisen kulutuksen vaikutuksista on ulkoistettu Suomen rajojen ulkopuolelle. Esimerkiksi noin 40 prosenttia suomalaisten käyttämien elintarvikkeiden tuottamiseen tarvittavasta maa-alasta sijaitsee ulkomailla.

 

Maailman ylikulutuspäivät lasketaan joka vuosi uudelleen Global Footprint Networkin toimesta tuoreimpien tietojen perusteella. Uusimman laskelman mukaan viime vuosien keskenään vertailukelpoiset maailman ylikulutuspäivät ovat 3.8.2019, 16.8.2020, 3.8.2021, 1.8.2022, ja 2.8.2023.