Saimaalla sinnittelee norppaakin uhanalaisempi laji – saimaannieriän emokalapyynti päättyi onnistuneesti

Saimaannieriän emokalapyynnillä pyritään turvaamaan äärimmäisen uhanalaisen kalalajin tulevaisuutta. Emokaloista lypsetään mätiä siirtoistutuksia varten ja sen jälkeen pyydetyt kalat vapautetaan takaisin pyyntivesistöön.

Saimaannieriä oli vielä 1800-luvulla yleinen kala, mutta viimeisen sadan vuoden aikana sen kanta on taantunut voimakkaasti ja ilman suojelutoimenpiteitä se on vaarassa kadota kokonaan. Äärimmäisen uhanalaiseksi määritelty saimaannieriä on saimaannorppaakin uhanalaisempi laji. 

”Saimaannieriä viihtyy kylmässä ja happirikkaassa järvivedessä, ja muista lohikaloista poiketen se myös kutee järvessä, eikä virtavesissä. Kalastuksen lisäksi saimaannieriäkantojen taantumisen syiksi on arveltu vesistön rehevöitymistä ja siitä seuraavaa happipitoisuuden laskua”, sanoo WWF:n johtava kalastuksen asiantuntija Matti Ovaska. 

Emokalapyynti onnistui yli odotusten

WWF on mukana Metsähallituksen Pro Saimaannieriä -hankkeessa, jonka tavoitteena on nieriäkannan vahvistuminen nykyisillä esiintymisalueilla ja saimaannieriän palauttaminen alueille, joilta se on hävinnyt.  

Palautusistutuksia varten emokaloja pyydetään ja niistä lypsetään mätiä. Heti toimenpiteen jälkeen kalat vapautetaan takaisin pyyntivesistöön. Emokalojen pyynti saatiin viime viikolla päätökseen Saimaan Yövedellä sekä Ruokovedellä. Kahden viikon aikana emokaloja pyydettiin 41 kappaletta ja niiden lypsyn tuloksena saatiin perustettua 55 uutta perhettä Luonnonvarakeskuksen viljelylaitoksille. 

(uutinen jatkuu kuvan jälkeen)

Saimaannieriä on pyydetty väliaikaisesti mädin lypsämistä varten.

Lypsyn jälkeen saimaannieriät vapautetaan takaisin vesistöön.

”Erinomaisesti sujuneet emokalapyynnit kertovat lajin luontaisesta lisääntymisestä ja elinkierron toteutumisesta Yövedellä ja Ruokovedellä. Keväällä 2024 perustetut saimaannieriän rauhoitusalueet mahdollistavat saimaannieriän pelastamisen sekä palaamiseen entisille elinalueille pitkällä aikavälillä”, Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava kalatalousasiantuntijaTeemu Hentineniloitsee.  

Nieriä on ollut kokonaan rauhoitettu keskeisillä alkuperäisillä Saimaan ja Kuolimon elinalueillaan vuodesta 2014 lähtien. Nieriän suojelemiseksi on perustettu viisi nieriän rahoitusaluetta, jotka sijaitsevat Luonterilla, Yöveden Lehtisenselällä ja Ruokovedellä sekä Kuolimon Isoselällä ja Morruuvuorenselällä. Lisäksi saimaannorpan suojelemiseksi säädetyt verkkokalastusrajoitukset ovat todennäköisesti hyödyttäneet myös nieriöitä.  

Kalastajien havainnot auttavat tilan arvioinnissa

Paikallisten kalastajien tietämys on arvokasta kalojen määrän ja kannan tilan arvioinnissa. Yksittäinen kalastaja voi auttaa tiedonsaannissa ilmoittamalla sivusaalina saadun nieriän Omakala.fi-palvelussa. Saimaannieriän osalta ilmoitusvelvollisuus astuu asetuksen kautta voimaan vuoden 2025 alusta.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.