WWF:n raportti: Suomen ja Ruotsin suojelemattomat vanhat metsät yhä uhattuina
EU:n jäljellä olevien vanhojen metsien ja luonnontilaisten metsien suojelu lepää merkittävissä määrin Suomen ja Ruotsin harteilla. WWF:n tuore raportti vahvistaa, että maiden hallitukset uhkaavat epäonnistua vanhojen metsien suojelussa. Herääkin kysymys: onko tavoitteena turvata teollisuuden puunsaanti vanhojen metsien suojelun kustannuksella?
EU:n komissio järjestää 27.–28. tammikuuta Helsingissä työpajan, jossa pureudutaan muun muassa vanhojen metsien suojeluun. Suomi on yhdessä muiden jäsenmaiden kanssa linjannut EU:n biodiversiteettistrategiassa, että viimeiset jäljellä olevat vanhat metsät tulisi suojella.
WWF:n tuore raportti vahvistaa aiemmat tiedot: suurin osa vanhoista metsistä uhkaa jäädä suojelematta sekä Suomessa että Ruotsissa. Raportin tarkoituksena on antaa suosituksia vanhojen metsien suojelemiseksi Suomen ja Ruotsin hallituksille, Euroopan komissiolle sekä laajasti yrityssektorille metsäteollisuuden asiakkaista sijoittajiin.
Myös Petteri Orpon hallitus on nostanut jäljellä olevien valtion vanhojen metsien suojelun hallitusohjelmaansa. Hallitus kuitenkin esitti vanhojen metsien tunnistamiseksi niin tiukkoja kriteereitä, että suurin osa näistä luonnolle arvokkaista metsistä uhkaa jäädä suojelematta.
”Vanhojen metsien määrittelyssä tulee käyttää tutkittuun tietoon perustuvia kriteerejä. Hallituksen esittämät kriteerit näyttävät olevan tarkoitushakuiset ja pelaavat metsäteollisuuden pussiin puunsaannin varmistamiseksi”, sanoo WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen.
Vanhojen metsien suojelu turvaisi satojen uhanalaisten metsälajien esiintymiä eri puolella Suomea. Näitä lajeja voidaan suojella vain turvaamalla niiden elinympäristöt.
Vaakalaudalla EU:n uskottavuus ja kansalaisten luottamus poliitikoihin
“Vanhojen metsien suojelun lisäksi vaakalaudalla ovat myös EU:n poliittinen uskottavuus sekä kansalaisten luottamus poliittiseen päätöksentekoon”, Suominen sanoo.
EU:n tulisi pystyä varmistamaan, että jäsenvaltiot aidosti toimeenpanevat unionin biodiversiteettistrategiaa, eivätkä vain etsi sen mahdollisia porsaanreikiä.
”Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että hallitus toteuttaa ohjelmansa kirjaukset, eikä vain ole tekevinään luonnonsuojelua. Euroopan komission tulee valvoa, että biodiversiteettistrategiaa pannaan toimeen komission ohjeiden mukaisesti, jos jäsenvaltiot, kuten Suomi ja Ruotsi, yrittävät vitkutella ja luistaa metsien suojelusta. Valtion suojelemattomat vanhat metsät Suomessa on jo kartoitettu ja kohteet tunnistettu. Nyt hallituksen tulee saattaa työnsä loppuun ja suojella nämä arvokkaat metsät”, Suominen sanoo.
Suojele suomalaisia metsiä yrityslahjoituksella
Metsät tarjoavat elinympäristön yli puolelle Suomen lajeista. Metsät ovat myös tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa ja merkittävin luonnonvaramme. Lahjoittamalle työllemme yrityksesi on mukana suojelemassa metsiemme monimuotoisuutta.