
Ruuantähteet auttavat naalin pahinta kilpailijaa kettua – näillä vinkeillä autat naalia
Kuinka hävittää ketulle ruoaksi kelpaavat tähteet tunturialueilla? Lue ohjeet retkeilijälle, kalastajalle ja metsästäjälle.
Kettu hyötyy ihmisen jälkeensä jättämistä tähteistä. Se on lajina hyvin joustava ja pystyy elämään monenlaisissa elinympäristöissä kaupungeista tuntureille. Tunturialueilla kettu on runsastunut ilmastonmuutoksen ja muun ihmistoiminnan seurauksena. Kettujen määrän kasvu uhkaa naalin elpymistä, sillä suurempikokoisena petona kettu valtaa naalin pesäluolastoja ja voi jopa tappaa naalin.
Jokainen tunturissa kulkija voi tehdä osansa Suomen uhanalaisimman nisäkkään suojelemiseksi. Helpoin tapa osallistua naalin suojeluun on huolehtia, että kaikki ruuantähteet ja saalisjätteet tuodaan pois tunturista. Kokosimme alle yksinkertaiset ohjeet, jotka kannattaa pitää mielessä jo reissua suunnitellessa.
Lue lisää ketun runsastumisesta ja naalin tilanteesta vinkkien jälkeen.
Tunturiluonnossa liikkuja, toimi näin:
-
Retkeilijä
- Älä jätä ruuantähteitä tunturiin, vaan tuo mukanasi kaikki mitä toit tullessasi.
- Mikäli tämä ei ole mahdollista, hautaa ruuantähteet maahan tai lumeen, tai peitä kivien alle, jotta haju peittyy tai kettu ei pääse niihin käsiksi.
- Pidemmällä retkellä on syytä olla vararuokaa odottamattoman tilanteen varalta. Käytä kuitenkin maalaisjärkeä ja ota mukaasi vain sen verran ruokaa kuin jaksat syödä tai kantaa pois. Ylimääräistä ruokaa ei tule jättää luontoon.
- Mitoita yksittäinen ateriasi niin, että jaksat kerralla syödä kaiken ruuan, minkä valmistit.
- Voit myös kompostoida ruuantähteet, jos autiotuvalla on siihen mahdollisuus. Autiotuvan ulkohuussit toimivat usein myös komposteina, mutta noudata tuvan ohjeistusta.
-
Kalastaja
- Jos tilanne sallii, käsittele saalis vasta majapaikassa, jossa on jätehuolto.
- Jos et pysty viemään kalanperkeitä mukanasi, hautaa ne maahan, lumeen tai peitä kivien alle niin, että haju peittyy tai kettu ei pääse niihin käsiksi.
- Pilkkiessä sivusaalis tulee aina viedä pois maastosta.
-
Metsästäjä
- Varaudu jo ennen lähtöä kuljettamaan saalisjätteet takaisin majapaikalle.
- Jos tämä ei ole mahdollista, hautaa jätteet maahan tai peitä kivien alle niin, että haju peittyy ja kettu ei pääse niihin käsiksi.
Naali katosi Suomesta, mutta palasi suojelutyön ansiosta
Naaleja on Suomessa edelleen hyvin vähän, minkä vuoksi naalin suojelutyö on yhä kriittisen tärkeää.
Pohjoismainen naalikanta on ollut vaarassa kadota kokonaan, ja myös Suomen pesimälajistosta laji hävisi 1990-luvun lopulla. Lajin synkkä historia on hiljattain saanut toiveikkaamman käänteen, kun vuonna 2023 Suomessa todistettiin naalien pesintä ensimmäistä kertaa lähes 30 vuoteen. Lue lisää täältä (linkit aukeavat uuteen ikkunaan):
Naalien pesinnät onnistuivat vuonna 2024.
Vuonna 2023 naalien pesinnät onnistuivat toista vuotta peräkkäin, ja myöhemmin paljastui vielä lisää pentuja.

Ilmastonmuutos ja lisääntyvä matkailu heikentävät naalin mahdollisuuksia elpyä
Lämpenevä ilmasto ajaa arktisiin oloihin sopeutunutta naalia ahtaalle ja vaikuttaa myös myyrien ja tunturisopuleiden kantoihin, joita naali käyttää pääasiallisena ravintonaan. Kun myyriä ja sopuleita on paljon, naalit saavat useita suuria pentueita.
Ilmaston lämpeneminen ei ole lajin ainoa uhka, vaan myös lisääntynyt matkailu ja muu ihmistoiminta uhkaavat uhanalaista naalia. Ihmisen vaikutukset näkyvät nykyisin kaikkialla, myös aivan Suomen pohjoisimmissa osissa, naalin elinalueilla Enontekiön ja Utsjoen avotuntureilla.
Matkailun lisääntyessä muun muassa ihmisten luontoon jättämät jätteet ovat tarjonneet kaikkiruokaiselle ketulle yhä enemmän helppoa ravintoa. Tämä on osaltaan auttanut sitä levittäytymään tunturipaljakoilla jo vuosisatoja asuneen naalin alueille.
Esimerkiksi helikopterilla liikkuminen on lisääntynyt tunturialueilla huimasti, mikä on helpottanut runsaiden eväiden viemistä tunturiin. Voisi helposti ajatella, että ruuantähteet ja saalisjätteet maatuvat nopeasti, mutta todellisuudessa jätteet auttavat kettua selviämään avotunturissa ja voivat siksi osaltaan vaikuttaa naalin heikkeneviin elinoloihin.
WWF Suomi on mukana yhteispohjoismaisessa Felles Fjellrev – Together for the Arctic Fox hankkeessa, jossa toteutetaan erilaisia suojelutoimia yhteisen naalimme suojelemiseksi. Lue lisää hankkeesta täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).


Auta Ilmasto-kummina
Kummina tuet poliittista vaikuttamistyötämme sekä ilmastonmuutoksesta kärsivien lajien ja elinympäristöjen suojelua koko kansainvälisen verkostomme voimin. Nyt on kiire toimia yhdessä!

Auta Ilmasto-kummina

Suojele arktista luontoa yrityslahjoituksella
Arktinen alue on valtavien muutosten kourissa ilmastonmuutoksen takia. Lahjoittamalla arktiselle luonnolle yrityksesi on mukana pelastamassa pohjoista luontoa.
