
Vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot harjoittelivat Kotkassa oikealla öljyllä ja kokeilivat torjuntavälineitä
WWF:n, Lamorin ja Xamkin Kotkassa järjestämässä öljyntorjuntakoulutuksessa vapaaehtoiset ja vapaaehtoiskouluttajat harjoittelivat tositilanteita varten. Kiinnostus öljyntorjuntaan on kasvanut, ja tänä vuonna mukaan toimintaan on hakenut iso joukko uusia vapaaehtoisia.
WWF varautuu öljyntorjuntatoiminnassa suureen tankkerionnettomuuteen Itämerellä, ja siksi ylläpitää suurta vapaaehtoisreserviä: WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin kuuluu jo lähes 10 000 vapaaehtoista.
Vapaaehtoisille järjestettiin Kotkassa koulutus Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoimalla öljyntorjunnan testaus- ja harjoittelualtaalla, jossa osallistujat pääsivät harjoittelemaan oikealla öljyllä.
Joukkojen kouluttautuminen on tärkeää, sillä torjujien on osattava huolehtia omasta ja ympäristön turvallisuudesta.
Altaalla harjoiteltiin muun muassa öljyntorjuntavarusteiden käyttöä, käytiin läpi tekniikoita, joilla rannalle ajautunutta öljyä voidaan turvallisesti kerätä ja tutustuttiin erilaisiin öljynkeräysvälineisiin niitä valmistavan WWF:n yrityskumppanin Lamorin kanssa.
(uutinen jatkuu kuvien jälkeen)

Pyyhettä muistuttavilla imeytysmatoilla poistetaan öljyä vedestä.

Öljy imeytyy mattoihin ja vesi valutetaan niistä pois. Imeytysmattoja voidaan käyttää useamman kerran.

Lamorin pisteellä tutustuttiin rockcleaneriin, jolla harjataan öljyä pois kallioilta ja rantakiviltä. ”Aika on kaikki kaikessa. Öljy pitää kerätä mahdollisimman nopeasti luonnosta”, sanoo Lamorin projektipäällikkö Felix Andersson.

Suoja-asuihin pukeutumisessa ja riisuutumisessa tarvitaan toisten apua.
Uudet vapaaehtoiskouluttajat mukana öljyntorjuntaharjoituksessa
Vapaaehtoiset ovat osallistuneet viime vuosina viranomaisten apuna useamman pienen öljyvuodon siivoamiseen ja tänä keväänä myös Hangossa sattuneen ympäristövahingon torjuntaan.
Kiinnostus öljyntorjuntaan onkin kasvanut ja tänä vuonna öljyntorjuntatapahtumiin on ollut paljon ilmoittautuneita.
Kotkan koulutukseen osallistui vapaaehtoisten lisäksi WWF:n öljyntorjuntajoukkojen uusia vapaaehtoiskouluttajia. Vapaaehtoiskouluttajat ovat tärkeässä roolissa peruskoulutusten järjestämisessä ja ryhmän- sekä joukkueenjohtajina tosilanteissa.
Terhi Yli-Savola halusi lähteä uudeksi vapaaehtoiskouluttajaksi luontevana jatkumona jo yli 10 vuotta kestäneelle harrastukselle.
– Olen vuodesta 2013 saakka ollut WWF:n öljyntorjuntajoukoissa mukana. Ajattelin, että kannan korteni kekoon ja että minulla on annettavaa myös uusille WWF:läisille kouluttajana. Itämeri merkitsee itselle hyvin vahvaa suomalaista identiteettiä. Se on saanut tiedostamaan, että meidän kannattaa suojella kaikkea sitä, mitä meillä ympäristössä on, Yli-Savola kertoo.
Öljyntorjunnassa ennakointi, nopea toiminta ja yhteistyö ovat elintärkeitä
Suomenlahdella seilaa entistä huonokuntoisempia aluksia, mikä on kasvattanut öljyonnettomuuden riskiä. Koska alusten kunnosta tai miehistön osaamisesta mahdollisen vuodon sattuessa ei ole tietoa, ympäristöonnettomuuden uhka on todellinen.
– Lamor työskentelee enimmäkseen merialueilla, kun taas WWF:n vapaaehtoiset keräävät öljyä rannalla. Tämä on tiimityötä. Ympäristövahinkoihin varautumisen tulee olla julkisten ja yksityisten tahojen, sekä järjestöjen välistä yhteistyötä, jotta kasvavaan varautumistarpeeseen pystytään vastaamaan, sanoo Lamorin projektipäällikkö Felix Andersson.
Öljyntorjuntajoukkoihin voi liittyä vapaaehtoiseksi kuka tahansa 18–69-vuotias perusterve henkilö. Vapaaehtoisille järjestetään säännöllisesti koulutuksia öljyntorjunnasta ja öljyyntyneiden eläinten hoidosta. Tule mukaan öljyntorjuntajoukkoihin

Yritys, auta luontoa yhdessä WWF:n kanssa
Toimimme yhdessä yritysten kanssa luontokadon pysäyttämiseksi, sillä kaikkia tarvitaan mukaan rakentamaan tasapainoista tulevaisuutta luonnolle ja ihmisille.
