Soodaa ja sitruunahappoa

Paras apu ympäristöystävälliseen kevätsiivoukseen on kestävä ja pestävä mikrokuituliina.

Kevätaurinko paljastaa lian ikkunoissa. Miten ne kannattaisi pestä?

– Käytä mikrokuituliinaa ja laita ruokalusikallinen käsitiskiainetta kolmeen litraan vettä, niin saat kerralla puhdasta. Kiiltoa voi lisätä pesun jälkeen etikkaliuoksella. Ikkunanpuitteiden puhdistuksessa voi hyödyntää vanhoja riepuja ja huonoksi menneitä tekstiilejä.

Miten lumihankea voi käyttää hyödyksi kevätsiivouksessa?

– Mattoja ja ryijyjä saa raikastettua mukavasti tamppaamalla niitä varovasti lumihankea vasten. Lumen pitää olla puhdasta!

Millaisia liinoja siivouksessa kannattaa käyttää?

– Hyvälaatuinen mikrokuituliina on tehokas lianpoistaja. Se kestää satoja pesuja eli ihmisen eliniän. Pintoja voi pyyhkiä kuivalla liinalla, josta on kostuttanut yhden kulman, ja käyttää nihkeää kulmaa tahrapaikkoihin. Jos lika ei lähde hankaamalla, voi käyttää lisäksi hieman yleispesuainetta.

Mitä pitäisi muistaa astioiden käsinpesussa?

– Lautaselta on hyvä poistaa ruoantähteet nuolijalla bioroskiin ennen pesua. Sekoita pesuvesi altaaseen ja varmista, että tulppa on tiukasti kiinni. Astioiden pinttyneitä kohtia voi puhdistaa soodavedessä seisottamalla ja tummentumia etikkavedellä.

Miten pyykätessä voi ajatella ympäristöä?

– Voi kokeilla pesupähkinöitä ja valita ympäristöystävällisiä pesuaineita. Tahrat lähtevät sappisaippualla. Fosfaatittomien aineiden mahdollisesti aiheuttamat zeoliittipinttymät irtoavat, kun koneen pesee välillä etikalla tai laittaa 90 asteen ohjelman pyörimään.

Miten ruokakaapista löytyviä aineksia voi käyttää siivouksessa?

– Sooda ja etikka ovat ne tehokkaimmat ja käytetyimmät. Sitruunaa ja sitruunahappoa voi käyttää samoihin kohteisiin kuin etikkaa, se poistaa kalkkisaostumat ja kirkastaa pintoja. Kivennäisvesi ja suola toimivat viinitahroihin ja sokerinpalalla voi hangata valurautaiset liedenreunukset puhtaiksi.

Paras tapa puhdistaa matot?

– Matot imuroidaan molemmilta puolin ja tuuletetaan ulkona. Mattoja voi myös ravistella hellävaraisesti, mutta kovasta tamppaamisesta ne menevät pilalle.

En jaksa suursiivota. Mitä vähintään kannattaa tehdä, jotta koti näyttäisi siistimmältä?

– Järjestä tavarat paikoilleen. Petaa sänky, laita lehdet telineeseen, siivoa irtoroskat pois näkyviltä paikoita. Tiskit kannattaa siirtää astianpesukoneeseen tai pesualtaaseen pöydiltä pyörimästä sekä tarkistaa, että WC:n pytty ja lavuaari ovat puhtaat. Elämisen jäljet eivät haittaa.

Helpoin tapa keventää viikkosiivousta?

– Ota käyttöön mikrokuituliina ja siivoa vähän säännöllisesti. Isoa viikkosiivousta ei tarvita, kun pyyhkäisee päivittäin käytön jäljet pois, eikä siihen mene kuin pari minuuttia. Wc-pöntönkin voi sutaista nopeasti harjalla aina ison asian jälkeen. Siinä se!

Kysymyksiin vastasi lehtori Maija-Leena Virtala Savon ammatti – ja aikuisopistosta.

Teksti: Mira Hannuksela