Suuri haaste innostaa ilmastovastaavaa

Hanna-Liisa Kangas unelmoi ilmastolaista ja uskoo suunnanmuutokseen.

Mäkelänrinteen urheilulukion maantiedon tunti on alkamaisillaan ajankohtaisella aiheella: tänään puhutaan ilmastonmuutoksen torjumisesta. Vuosi on 1996, ja oppikirjan kaavakuviota katselevan, biologiasta, maantiedosta ja ympäristöasioista kiinnostuneen luistelijatytön valtaa innostunut tunne:

-Tää on mun juttu!

Viisitoista vuotta myöhemmin opinnot ovat vaihtuneet unelmatyöhön WWF:ssä ja kiinnostuksen kohteesta on tullut ammatti. Väitöskirjansa Suomen uusiutuvan energian tukipolitiikasta Hanna-Liisa Kangas viimeisteli tämän vuoden alussa. Asialleen vihkiytyneen ilmastovastaavan kanssa keskustellessa huomaa, että innostus massiivisen ongelman ratkaisemiseen ei ole lukion jälkeen vähentynyt.

-Ilmastonmuutoksessa kiinnostaa se, että se on järjettömän iso ja kaiken kattava haaste, jonka selvittämiseen on jo valmiit ratkaisut ja tekniikka. Meidän vain pitäisi osata ottaa ne käyttöön, Hanna-Liisa kuvailee.

Ilmastovastaavan päivät kuluvat tapaamisissa päättäjien kanssa, oman työpöydän ääressä raportteja ja kannanottoja kirjoittaen sekä yrityksiä, koululaisia ja kuluttajia ilmastoystävällisiin kulutusratkaisuihin innostaen.

-Parasta on se, että voin vaikuttaa siihen, millaisella maapallolla tulevaisuuden sukupolvet pääsevät tai joutuvat elämään.

Taistelu, jota ei voida hävitä

Durbanin ilmastokokouksessa runsas vuosi sitten Hanna-Liisa tapasi paikallisia ilmastoasiantuntijoita. Ennen ryhtymistä ilmastonmuutostyöhön eteläafrikkalaiset olivat käyneet toisen tärkeän taistelun kansansa pelastamiseksi. 1990-luvun alkuun asti jatkunut apartheid, rotuerottelupolitiikka, oli repinyt maan pirstaleiksi.

-Apartheidin jälkeen Etelä-Afrikassa mietittiin, mikä on seuraava taistelu, joka on pakko voittaa. Vastaukseksi tuli ilmastonmuutos, ja nyt he ovat laittaneet kaiken energiansa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Tällaisista tarinoista ja asenteesta saan voimaa ja uskoa myös omaan työhöni.”

____________________________

Hanna-Liisa Kangas

ilmastovastaava

WWF:ssä vuodesta 2011

Ikä: 34

Kotoisin: Helsingistä

Koulutus: Ympäristötaloustieteen tohtori

Harrastukset: Lukupiiri, monenmoista urheilua, ruuanlaittoa ja leivontaa.

Tärkein työväline: Muistikirja. Käyn päivittäin lukuisissa tapaamisissa, ja hajamielisen luonteeni kurissapitämiseksi kirjaan aina ylös sovitut työt. Suoritettujen tehtävien konkreettinen ylivetäminen tuntuu palkitsevalta.

Luonnossa olisin: Virtaava vesi – haluan aina mennä eteenpäin, en katsele taaksepäin.

Teksti: Antti Haavisto