Kuinka kierrätän joulun?

Joulun aikaan syntyy roskia, joiden lajittelu ei kuulu arkipäivään. Jätteen välttäminen on tietenkin paras ekovinkki: joulunakin voi laittaa ruokaa vain niin paljon kuin jaksaa syödä ja tavaran voi korvata kulttuurilla, palvelulla tai auttamisella. Lajittelua ei tule unohtaa aattonakaan.

Miten hävitän joulukuusen?

Useissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa kuuset kerätään joulun jälkeen haketukseen normaalin jätteenkeräyksen yhteydessä. Seuraa alueellista ilmoittelua. Maaseudulla kuusi päätyy useimmiten luonnostaan polttopuuksi. Ekologisin kuusi on kotimainen ja lähellä kasvanut, jolloin kuljetuksesta ei aiheudu niin paljon päästöjä.

Saako tuikkukynttilöiden alumiinikuoret heittää metallinkeräykseen?

Kyllä saa. Steariininjämiä ei tarvitse kaivella pois.

Mihin jakeeseen kuuluvat kynttilänjämät?

Loppuun palaneet kynttilänpätkät ovat energia- tai sekajätettä. Innokkaimmat etsivät netistä askarteluideoita: steariinin voi sulattaa ja muotoilla uudelleen.

Kelpaavatko muoviset hautakynttilät muovinkeräykseen tai energiajätteeseen? Entä metalli- ja lasiosat?

Muoviset hautakynttilät ovat sekajätettä. Metalliosat kuuluvat metallinkeräykseen. Kierrätyksen kannalta esimerkiksi kurkkupurkissa oleva kynttilä olisi paras, sillä purkki kelpaa lasinkeräykseen toisin kuin kynttilälyhtyjen lasiosat. Niiden lasi kuuluu sekajätteeseen.

Voiko joulukukat laittaa biojätteeseen?

Kyllä voi. Muista poistaa kukista koristeet, muoviruukut ja muut maatumattomat osat. Jos hoidat joulukukkia oikein, voit saada ne kukkimaan uudelleen.

Saako mitään lahjapaperia kierrättää paperinkeräykseen?

Lahjapapereita ei saa heittää paperinkeräykseen, koska ne ovat usein päällystettyjä ja sisältävät runsaasti painovärejä ja teipin jämiä. Lahjapapereiden ja -narujen paikka on joko energia- tai sekajätteessä. Paperit ja nauhat kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan käyttää uudelleen. Lahjat voi myös paketoida sanomalehteen, jonka voi kierrättää.

Voiko joulukortit kierrättää kartonkien mukana?

Voi. Jos jouluaskartelut innostavat, kannattaa säästää kortit ja hyödyntää kuva-aiheet vaikkapa ensi joulun korteissa.

Pitääkö likaiset foliovuoat ja -kääreet pestä ennen kierrätystä?

Ruuanjämät voi poistaa kevyesti kylmällä vedellä huuhtaisemalla, lusikalla kaapimalla tai paperilla pyyhkäisemällä.

Kysymyksiin vastasi ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen HSY:stä sekä joulukuusen osalta vanhempi tutkija Teijo Nikkanen Metlasta ja joulupuuseuran puheenjohtaja Janne Saarinen.

Tutustu resepteihin

Muhkeita makuja ympäristöystävällisistä raaka-aineista.

Katso maukkaat ohjeet

Tutustu resepteihin

Muhkeita makuja ympäristöystävällisistä raaka-aineista.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.