Suojelujohtaja pelastaa maailmaa pieni pala kerrallaan

Vaikka WWF:n suojelutyön kohteita on vuosien aikana kertynyt ympäri maailmaa, on saimaannorppa edelleen suojelujohtaja Jari Luukkosen lempilapsi.

WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen aloitti WWF:llä 1995 arktisen alueen ja sisävesiohjelman projektipäällikkönä. Ennen sitä hän työskenteli muun muassa Lappeenrannan kaupungilla ympäristönsuojelutoimistossa sekä teki tutkijan nimikkeellä ympäristötehtäviä Kymen lääninhallitukselle.

– 20 vuotta sitten WWF Suomi tarkoitti pitkälti suomalaisen luonnon suojelua. Sittemmin toimistomme on kasvanut ja saanut asiantuntijoita eri aloilta, Jari kertoo.

Ensimmäinen WWF Suomen kahdenkeskinen kansainvälinen projekti perustettiin Brasiliaan 1997. Vaikka suojelukohteita on vuosien mittaan kertynyt eri puolilta maailmaa, on Jarin rakkain lapsi edelleen saimaannorppa, jonka suojelemiseksi hän on tehnyt töitä WWF:llä aloittamisestaan saakka.

Aina käytettävissä

Suojelujohtajan kalenterista on vaikea löytää keskenään samankaltaisia työpäiviä. Jarin antamassa esimerkissä työpäivä alkaa Korkeasaaresta ja jatkuu maa- ja metsätalousministeriön kautta Vuoden parhaan luontoteon valintatilaisuuteen. Päivän päättää palaveri WWF:n pääsihteerin kanssa.

– Tässä työssä läsnäolo on tärkeää. Suojelujohtaja ja pääsihteeri tekevät WWF Suomen linjaukset esimerkiksi tiedotteiden suhteen, joten suojelujohtajan on oltava aina käytettävissä, Jari kertoo.

– Työni tähtää asettamiemme suojelutavoitteiden saavuttamiseen. Se pitää sisällään talouden ja budjetin suunnittelua, henkilöstötyötä, raportointia sekä vaikuttamistyötä sidosryhmien ja kansainvälisen verkoston suuntaan. Suojelujohtajana tehtäväni on edustaa WWF Suomea.

Vahvuuksikseen Jari nimeää rauhallisuuden. Kyky keskustella ja löytää ratkaisuja on erityisen tärkeä työssä, jossa kohtaa paljon provokaatiota. Laaja yleistietämys ja kokonaiskuvan hahmottaminen on oleellista, kun linjaukset WWF:n kannasta on tehtävä joskus nopeallakin aikataululla.

– Pystyn esiintymään ulospäin lähes mistä tahansa suojelun aihepiiristämme.

Millaisia sitten ovat suojelujohtajan työn tulokset? – WWF aloitti saimaannorpan aktiivisen suojelun 1979, minkä ansiosta norppakanta on säilynyt ja kasvanut. Viime talvena WWF:n ja muiden vapaaehtoisten kolaamat apukinokset pelastivat norppien pesinnän, joka lumen puutteen vuoksi oli uhattuna. Olen myös pystynyt kasvattamaan WWF Suomen työkenttää uusille alueille.

– Parasta työssäni on kuitenkin motivoitunut porukka. Yhteistyö toimii ja meillä on rautaiset ammattilaiset tekemässä töitä paremman maapallon puolesta, Jari toteaa.

________________________

Jari Luukkonen, suojelujohtaja

WWF:ssä vuodesta 1995

Kotoisin: syntynyt Göteborgissa, mutta käynyt koulut Savonlinnassa

Koulutus: Maatalous-metsätieteiden maisteri, pääaineena kalataloustiede

Harrastukset: Kalastus sekä luonnossa liikkuminen

Perhe: vaimo, kolme poikaa ja Hiski-koira

Luonnossa olisin: Naali, yksinäinen ja mystinen arktinen vaeltaja

Teskti: Linda Koskinen