Luonnolta puuttuu ääni politiikassa

Teetimme viime vuonna kyselytutkimuksen, jonka tuloksia on mielenkiintoista muistella vaalien lähestyessä. Tutkimuksen mukaan vain alle viidesosa suomalaisista ajattelee, että poliitikot tekevät tarpeeksi luonnon puolesta.

Joskus päättäjiä haukutaan vain haukkumisen ilosta, mutta tällä kertaa moitteille on painavat perusteet. Edellisten eduskuntavaalien jälkeen muodostettu hallitus on leikannut leijonanosan luonnonsuojelun rahoituksesta, jatkanut ympäristölle haitallisten tukien avokätistä jakamista teollisuudelle, heikentänyt ympäristöhallintoa, ajanut metsien hakkuiden tuntuvaa lisäämistä ja sallinut monen uhanalaisen lajin, esimerkiksi Suomessa saimaannorppaakin harvinaisemman ahman, metsästyksen. Yllä oleva listaus on samaan aikaan hengästyttävä ja vajavainen.

Luonnolla ei ole äänioikeutta, mutta sinä voit käyttää ääntäsi ja etsiä ehdokkaan, joka sitoutuu puolustamaan yhteistä ympäristöämme. Toiveeni on, että neljän vuoden päästä saan kirjoittaa tälle samaiselle palstalle listan päättäjien saavutuksista, en synneistä.

Liisa Rohweder
pääsihteeri, WWF Suomi