Toimittaja maalaa hetkiä lähiluonnosta: ”Luonnon ainutlaatuisuutta ei tarvitse lähteä etsimään kaukaa.”

Toimittaja ja kirjailija Minna Pyykkö maalaa hetkiä, joita on itse luonnossa kokenut. Usein maalausten aihe saa alkunsa lähiluonnosta.

Pitkään luontotoimittajana työskennellyt Minna Pyykkö julkaisi viime vuonna teoksen, joka voitti WWF:n Vuoden luontokirja 2020 -palkinnon. Teos Kuulin allien laulavan (Docendo) on suomalaista luontoa esittelevä maalauspäiväkirja, joka etenee vuodenaikojen mukaan.

Voittajan valitsi Helsingin yliopiston rehtori ja WWF Suomen hallituksen puheenjohtaja Jari Niemelä, joka kuvaili teosta opettavaiseksi ja värikkääksi.

”Tarinoiden kirjallisuuteen, taiteeseen ja tieteeseen perustuva viitekehys on toimiva ja asettaa lukijan – ja maalausten katselijan – pohtimaan luonnon ja ihmisen suhdetta”, Niemelä kuvaili voittajan julkistustilaisuuden yhteydessä.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuvitusta Minna Pyykön Kuulin allien laulavan -kirjasta.

Maalauspäiväkirja koostuu lyhyistä tarinoista, jotka havainnollistavat luonnon ainutlaatuisuutta ja monimuotoisuutta. Aihe ei ole sattumanvarainen, sillä Pyykkö pitää monimuotoisuuden köyhtymistä ja lajien sukupuuttoa aikamme suurimpana ongelmana.

Vaikka tilanne on huolestuttava, Pyykkö uskoo, että elämme käänteentekevää hetkeä.

”Paljon on puhuttu siitä, että luonnon monimuotoisuus on jäänyt vähemmälle huomiolle kuin ilmastonmuutos. Minulla on kuitenkin sellainen olo, että viime vuosina monimuotoisuuden köyhtymiseen on herätty. Tuntuu, että siitä puhutaan nyt enemmän, ja ihmiset myös haluavat toimia asian hyväksi.”

Luonnon ainutlaatuisuutta ei tarvitse lähteä etsimään kaukaa. Riittää, että katsoo lähelle. Pyykkö kertoo nauttivansa saadessaan seurata lähimetsänsä muutosta vuodenaikojen mukaan. Hän kertoo iloitsevansa sekä marraskuun hämäristä illoista että lumisen tammikuun valosta.

”Vuodenaikojen ansiosta voi päästä seuraamaan sitä, miten kaikki muuttuu ympärillä, vaikka itse pysyisi aivan paikallaan.”