Lahjakummi toivoo tyttärelleen puhdasta luontoa

Saimaannorppa-kummi Samu Sontag sai kummiuden lahjaksi siskoltaan jouluna 2019. Kummiksi lähdetään usein omasta toiveesta, mutta mitä ajattelee kummiuden lahjaksi saanut?

Avara luonto -ohjelmat lauantai-iltaisin, kesäiset metsäleikit Siuntion mökin ympäristössä ja lapsuudenkoti Bodominjärven kupeessa kiinnittivät Samu Sontagin luontoon jo pienenä. Tiivis luontosuhde ei jäänyt huomaamatta Sontagin siskolta, joka neljä vuotta sitten osti veljelleen mieluisan joululahjan, WWF-kummiuden.

”Voisin ihan hyvin olla kummi omasta tahdosta, en näe suurta eroa tavalliseen liittymiseen”, Sontag tuumii.

Sontagista Saimaannorppa-kummius oli siskolta hyvä valinta, sillä saimaannorpat edustavat suomalaista, erittäin harvinaista lajia ja näin ollen symboloivat hänen mielestään myös suomalaisen luonnon arvokkuutta. Sontag on koettanut opettaa myös tyttärelleen, kohta kaksivuotiaalle Elenalle luonnon ihmeitä. Tyttärestä onkin varttumassa luonnonystävä, joka pitää jo nyt paljon eläimistä, erityisesti koirista.

”Katsomme tyttären kanssa luonto-ohjelmia ja tutkimme paljon luonnon ilmiöitä. Korkeasaari on tuttu paikka, samoin useat kotieläinpuistot”, Sontag kertoo.

Hänelle on tärkeää kasvattaa lapsensa siten, että arvostus luontoon pysyy.

”Olisi sääli, jos omalle lapselle ei olisi puhdasta luontoa saatavilla enää tulevaisuudessa.”

Luonnon köyhtyminen on konkretisoitunut Sontagille myös Etelä-Thaimaassa varttuneen puolisonsa Woranuch Sangsanin myötä.

”Hän on kertonut, miten saattoi lapsena nähdä dugongeja (merilehmiä) meressä. Nyt niitä ei enää siellä näe.”

Luonnonsuojelu on Sontagin mielestä muutoinkin enemmän esillä Suomessa kuin Thaimaassa.

”Esimerkiksi roskiksia on enemmän saatavilla, ja näillä käytännön asioilla on paljon merkitystä arjessa.”

Juuri nyt Sontag keskittyisi luonnonsuojelussa erityisesti ilmastonmuutoksen torjumiseen ja päästöjen vähentämiseen.

”Ympäristölainsäädäntöä pitäisi edistää kaikkialla maailmassa. Siksi poliittisella vaikuttamisella ja kansainvälisillä sopimuksilla on suuri merkitys”, hän toteaa.