Yhdessä se on mahdollista

ILMASTONMUUTOS

WWF:n Earth Houriin osallistui kyselytutkimuksen mukaan huimat 1,5 miljoonaa suomalaista. Lukuisat maamerkit, yritykset sekä yhteisöt näyttivät jo kymmenettä kertaa valomerkin ilmaston puolesta. Ruokateema innoitti mukaan satakunta ravintolaa, jotka kannustivat ilmastoystävällisempään ruokaan. Maailmanlaajuisesti mukana oli ennätykselliset 188 maata ja maantieteellistä aluetta, ja valot sammuivat lähes 18 000 tunnetusta maamerkistä.

ARKTINEN ALUE

Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n jäsenvaltiot päättivät huhtikuussa alkaa valmistella kieltoa, joka koskisi sekä raskaan polttoöljyn käyttämistä että kuljettamista polttoaineena arktisessa meriliikenteessä. Raskasta polttoöljyä on kutsuttu maailman likaisimmaksi polttoaineeksi. Kielto olisi voimaan tullessaan merkittävä askel arktisen alueen suojelussa.

SAIMAANNORPPA

Puruvedellä havaittiin huhtikuussa saimaannorpan kuutti ensi kertaa vuosikymmeniin. Ympäristöministeriö linjasi jo vuonna 2011, että saimaannorppa lisätään Puruveden Natura 2000 -alueen lajiluetteloon, mikä tarkoittaisi muun muassa verkkokalastuksen rajoittamista alueella. Ministeriö lupasi toissa vuonna toteuttaa linjauksensa, jos alueelta löytyy norpan poikaspesiä, eli nyt on aika lunastaa lupaus.

JOKIDELFIINI

Mekongin alueen äärimmäisen uhanalaisten jokidelfiinien määrä on kääntynyt kasvuun ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen. Vuonna 2017 tehdyn laskennan mukaan alueella elää 92 jokidelfiiniä, kun vuonna 2015 niitä oli 80. Eläinten määrän lisääntyminen on pitkäaikaisen suojelutyön ja erityisesti laittomien kalastusverkkojen poistamisen tulosta.

METSÄT

Metsäpeite on saatu palautettua 15 vuodessa metsitystyön tuloksena Etelä-Nepaliin, ja sen mukana myös villieläimet, kuten tiikeri ja sarvikuono, ovat palanneet alueelle. Esimerkiksi kaksi suurta suojelualuetta yhdistävä Khatan metsäkäytävä oli vielä 2001 surkeassa kunnossa, metsäpeitettä oli vain pieni 115 hehtaarin alue. Nyt villieläimet ovat saaneet jopa 3 800 hehtaaria lisää elintilaa. WWF Suomi on tukenut kylämetsätyötä Khatan alueella ulkoministeriön ja kummien tuella.

SALAMETSÄSTYS

Taiwan on kertonut kieltävänsä norsunluukaupan 2020 loppuun mennessä, ja seuraa näin Kiinan ja Hong Kongin esimerkkiä norsunluukaupan kiellossa Aasiassa. Salametsästys on afrikannorsujen suurin uhka, ja kymmenessä vuodessa norsukanta on romahtanut yli 110 000 yksilöllä.