Kuutti syntyi keinopesään ja neljä muuta luonnonsuojelun onnistumista

Saimaalle vietyyn kelluvaan keinopesään syntyi hyväkuntoinen kuutti ja riistakamerat tallensivat tiikereitä ennätyskorkealla Nepalissa. Lue lisää näistä ja muista tuoreista suojelusaavutuksista, jotka ovat mahdollisia uskollisten kummiemme ansiosta!

Kuutti syntyi keinopesään

Historiallisen leuto talvi oli lumipesään poikasensa synnyttävälle saimaannorpalle vaikea. Ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhkan takia Itä-Suomen yliopiston norppatutkijat ovat selvittäneet jo useiden vuosien ajan, hyväksyvätkö saimaannorpat ihmisen tekemiä rakennelmia synnytyspesikseen. WWF ja Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö ovat tukeneet tutkimushanketta. Tänä vuonna tutkijat veivät Saimaan Haukivedelle yhteensä 12 keinopesää. Niistä kahdeksan oli ponttoneilla varustettuja kelluvia pesiä ja neljä jään päälle asetettavia suojia. Tulokset olivat hyviä: norppa käytti neljästä suojasta kahta. Kahdeksasta kelluvasta pesästä norppa asui peräti seitsemässä, ja yhteen kelluvaan pesään syntyi myös hyväkuntoinen kuutti!

Rakensimme kosteikon Inkooseen

Kosteikot ovat tehokas keino suojella Itämerta rehevöitymiseltä ja sinilevältä. Huhtikuussa rakensimme Inkooseen Uudellemaalle noin hehtaarin suuruisen kosteikon, joka estää rehevöittävien ravinteiden valumisen sen yläpuolisesta talousmetsästä Ingarskilanjokeen ja edelleen Itämereen. Sen lisäksi, että kosteikot vähentävät jokiin ja Itämereen kulkeutuvaa ravinnemäärää, ne hillitsevät tulvia ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta. Ingarskilanjoella vedenlaadun parantumisesta hyötyy myös meritaimen, sillä kosteikon alapuolella on sille sopivaa lisääntymisaluetta.

kosteikko

Kiiltokakadut palasivat palojen runtelemalle saarelle

Australiassa kärsittiin alkuvuodesta ennennäkemättömän rajuista maastopaloista. Merkkejä luonnon elpymisestä nähtiin kuitenkin jo maaliskuussa, kun paloista pahoin kärsineellä Kangaroo Islandilla havaittiin uhanalaisten kiiltokakadujen pesintäyrityksiä. Metsäpalot tuhosivat jopa puolet ainutlaatuisen saaren luonnosta, mutta muutamat palosta selviytyneet kasuariinapuut tarjosivat ravintoa ja suojaa hengissä selviytyneille linnuille. WWF Australia rahoittaa uusien kasuariinapuiden istutusta sekä auttaa ja ruokkii myös muita paloista kärsineitä eläimiä. Ennen paloa kakaduja oli enää 370, ja tutkijat pelkäävät, että niistä suurin osa saatettiin menettää paloissa. Lintujen määrää päästään kartoittamaan jälleen syyskuussa, jolloin kakadut kerääntyvät esittelemään poikasiaan toisilleen.

Earth Hourissa ennätyspaljon osallistujia

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa Earth Houria vietettiin jälleen lauantaina 28.3., jolloin miljoonat ihmiset ympäri maailmaa sammuttivat valonsa tunniksi symbolisena eleenä ilmaston puolesta. Tänä vuonna tapahtumaa vietettiin koronaviruksen takia entistäkin enemmän sosiaalisessa mediassa eikä yleisötapahtumia järjestetty. Suomessa huimat 1,4 miljoonaa ihmistä osallistui Earth Houriin, ja maailmanlaajuisesti tapahtumaan osallistui ennätykselliset 190 maata ja maantieteellistä aluetta. Sosiaalisessa mediassa kampanjan aihetunnisteilla varustetut viestit saivat yli kolme miljardia näyttökertaa.

Tiikereitä löytyi uudelta alueelta Nepalissa

WWF:n asiantuntijat onnistuivat kuvaamaan tiikerin 2 500 metrin korkeudessa läntisessä Nepalissa, lähellä Intian rajaa. Tämä on ensimmäinen todiste siitä, että tiikereitä elää Nepalissa näin korkealla. Kuvat saatiin, kun WWF Nepal sijoitti kuukauden ajaksi 64 itselaukaisimilla varustettua riistakameraa maastoon. Tiikerihavainto todistaa, että eläimet voivat liikkua eri alueiden ja valtioiden välillä olemassa olevia metsäkäytäviä pitkin. Löytö avaa mahdollisuuksia uudenlaisille tutkimustavoille ja painottaa entisestään sen tärkeyttä, että eläimiä suojellaan myös niiden varsinaisten suojelualueiden ulkopuolella. Kuviin tallentui myös leopardi, aasianmetsäkissa ja piikkisika.

Haluatko auttaa?

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!