Meteorologi Kerttu Kotakorpi hämmästyi, miten ilmastonmuutos on muuttanut Suomen luontoa – ”Oli järkytys, miten isoja luvut lintujen kohdalla olivat”

Meteorologi Kerttu Kotakorpi kirjoitti kirjan ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen luontoon. Hän järkyttyi muutoksen voimasta ja nopeudesta.

Kun Kerttu Kotakorpi oli lapsi, perheen mökin ympäristössä eli kyykäärmeitä ja harvinaisia lepakoita. Eläimiä ei hätistelty, vaan niitä käytiin varovaisesti ihastelemassa. Luonnosta ja luonnonsuojelusta puhuttiin paljon.

Nykyisin Kotakorpi, 33, työskentelee Yleisradion meteorologina.

”Aloin opiskella ilmatieteitä, koska halusin oppia ymmärtämään ilmastonmuutosta tieteellisenä ilmiönä.”

Alkuvuodesta hän julkaisi Suomen luonto 2100 – Tutkimusretki tulevaisuuteen -tietokirjan, joka kuvaa, miten ilmastonmuutos muuttaa Suomen luontoa. Yhtenä kirjan inspiraationa toimi WWF:n verkkosivu Ilmastonmuutos ja Suomen luonto, jossa muutoksia esitetään yksittäisten lajien kautta metsässä, tunturiluonnossa ja Itämeressä.

”Verkkosivu osoitti konkreettisella tavalla, miten muutokset näkyvät Suomessa.”

Kotakorpi halusi kertoa ilmastonmuutoksesta erityisesti niille suomalaisille, jotka ajattelevat, ettei asia koske Suomea tai että muutokset ovat positiivisia lämpenevän sään myötä. Voisi kuvitella, että esimerkiksi aikainen ja lämmin kevät on hyvä asia, mutta herkässä Suomen luonnossa se sotkee monen lajin elämän.

Kun Kotakorpi perehtyi aiheeseen, hän hämmästyi, miten laajasti ilmastonmuutos vaikuttaa luonnossa jo nyt. Muutokset voi hänen mukaansa havaita jo itsekin lintutorneissa.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa esimerkiksi lintujen määrään, levinneisyyteen, ravintoon ja muuttosykliin. Oli järkytys, miten isoja luvut lintujen vähenemisen kohdalla olivat.”

Hän on silti toiveikas, että ilmastonmuutokselle ja luonnon köyhtymiselle on mahdollista tehdä jotain.

”Korona osoitti, että olemme valmiita tekemään radikaalejakin muutoksia, jos haluamme.”

Kotakorpi itse suosii kevyttä liikennettä, ostaa vihreää sähköä eikä syö lihaa.

”En koe, että teen elämästäni kurjempaa. Päinvastoin teen valintoja mielelläni, koska näin voin elää hyvää elämää.”

Naali ja kettu vastakkain piirroskuvituksessa

Ilmastonmuutos muuttaa Suomen luontoa

Ilmastonmuutos on jo muuttanut metsiä, Itämerta ja Lapin tuntureita. Tulevaisuudessa muutokset tapahtuvat yhä nopeammin.

Katso, miten Suomen luonto muuttuu
Naali ja kettu vastakkain piirroskuvituksessa

Ilmastonmuutos muuttaa Suomen luontoa

Ilmastonmuutos on jo muuttanut metsiä, Itämerta ja Lapin tuntureita. Tulevaisuudessa muutokset tapahtuvat yhä nopeammin.