Viidellä vuosikymmenellä saimaannorppia suojellut Juha Taskinen: ”Ammattikalastajana koen olevani norpansuojelun ytimessä”

WWF:n kanssa yhteistyötä jo viidellä vuosikymmenellä tehnyt Juha Taskinen on omistanut elämänsä saimaannorpan suojelulle. Taskinen on nyt myös elävä esimerkki norppaturvallisesta ammattikalastajasta.

Kalastaja-luontokuvaaja Juha Taskisen ja WWF:n yhteistyö alkoi jo 1970-luvulla, kun WWF:n saimaannorppatyöryhmä perustettiin. Sittemmin Taskinen on toiminut muun muassa useiden WWF:n livekameroiden puuhamiehenä. Vuonna 2016 alkaneen Norppaliven suosio on Taskisen mielestä järisyttävän hieno asia.

”Norppaliven suosio kertoo siitä, että suomalaiset haluavat suojella norppaa. Joskus herkistyn itsekin Norppaliveä katsellessa. Se tuntuu siltä kuin istuisi norppaa häiritsemättä viereisellä kivellä, hyljettä katsellen”, Taskinen kuvailee.

Saimaannorpan kanta on hitaassa kasvussa sinnikkään suojelutyön ansiosta. Kuitenkin norppien kotivesillä saa edelleen vapaasti verkkokalastaa ylivoimaisesti suurimman osan vuodesta. Kalastusta rajoitetaan Saimaalla huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun saakka. Taskinen uskoo, että tilanne verkkojen käytön suhteen tulee olemaan tyystin erilainen kymmenen vuoden kuluttua.

”Kalastajien kehittelemät norppaturvalliset katiskat ja rysät tulevat syrjäyttämään vaaralliset kalaverkot. Rysillä voi kokemukseni mukaan korvata kokonaankin verkkopyynnin sulan veden aikana. Tie on pitkä, eikä maailma muutu hetkessä. Vien asiaa kuitenkin eteenpäin omalla esimerkilläni. Hyvin monet ovat kiinnostuneet norppaturvallisista rysistä, ja katiskoista tulee jatkuvasti kyselyjä. Niistä on vaikea saada neuvoja ja tietoa, joten siksi mielelläni toimin niiden sanansaattajana. Se on missioni.”

 

NoTu-lahnasäilyke

Juha Taskisen mukaan kuluttajat osaavat vaatia norppaturvallisesti pyydystettyä kalaa.

Norppaturvalliset NoTu-säilykkeet ovat Taskisen tuorein aluevaltaus

Taskinen on ryhtynyt valmistamaan norppaturvallisesti rysillä saadusta kalasta säilykkeitä. Erityisesti lahnasäilyke on saanut paljon kiitosta. Taskisen NoTu-tuotteita on tarjolla muun muassa REKO- ringissä, Hotelli Punkaharjulla ja SaimaaHoliday Järvisydämessä. NoTu-kalafilettä hän toimittaa ravintoloille.

”Kuluttajat osaavat vaatia norppaturvallisesti pyydystettyä kalaa eli niin sanottua NoTu-kalaa”, Taskinen toteaa.

Muun muassa dokumentaristina työskennellyt Taskinen tuntee nyt kalastajan ammatissa olevansa juuri siellä, missä hänen pitääkin olla. Taskinen uskoo, että kalanpyyntimenetelmien muutos tulee olemaan lähivuosina suuri vaikuttaja norpansuojelussa.

”Olen ollut mukana kaikenlaisissa norppahommissa, mutta nyt kaupalliseksi kalastajaksi viisi vuotta sitten ryhdyttyäni tunnen olevani norpansuojelun ytimessä.”

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.