22-vuotias biologian opiskelija puolustaa metsiä sosiaalisessa mediassa

Pyry Toivonen on nuori ympäristövaikuttaja, joka haluaa auttaa kumoamaan netissä leviävää väärää tietoa. Biologian opiskelijalle etenkin metsävaikuttamien on tärkeää.

Pyry Toivonen, 22, kiinnostui ympäristövaikuttamisesta ensimmäistä kertaa lukiolaisena. Alkuun hän toimi Vihreissä nuorissa ja perehtyi Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen myötä esimerkiksi metsätalousasioihin kirjoittaen niistä poliittisia kannanottoja.

”Minulle vaikuttaminen on äänestämistä, eri puolueisiin vaikuttamista ja puolueiden sisällä vaikuttamista. Jos haluaa muutosta Suomeen, niin mielestäni tehokkainta on vaikuttaa poliittisesti”, Toivonen sanoo.

WWF Nuorissa Toivonen oli mukana vuosina 2020–2021. Näistä vuosista on jäänyt mieleen etenkin vuoden 2021 kuntavaalien poliittinen vaikuttaminen sekä Nuorten vaikuttajien metsäfoorumi, jossa tunteita herättävästä aiheesta päästiin keskustelemaan monen eri tahon kesken asiallisesti.

Myös kiivaampi keskusteluympäristö on Toivoselle tuttu, sillä hän on tehnyt ympäristövaikuttamista jo pitkään sosiaalisessa mediassa. Twitterissä hän aloitti väittelemällä ilmastodenialistien kanssa, mutta sittemmin hän on keskittynyt metsiin ja metsätalouteen. Hyvää tukea ympäristövaikuttamiselle antavat biologian opinnot Turun yliopistossa. Toivosesta on tullut Twitterissä nuori metsätalousvaikuttaja, ja hän onkin saanut kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin puhumaan aiheesta.

”En koe itseäni aktivistiksi, vaan ennemmin vaikuttajaksi tai ihan vaan kansalaiseksi. Tapani vaikuttaa on enemmän viestinnällistä kuin barrikadeille menemistä.”

Toivoselle on tärkeää tarjota valmiita argumentteja esimerkiksi blogikirjoitusten muodossa, joita muut voivat helposti jakaa sosiaalisessa mediassa. Haastavinta ympäristövaikuttamisessa on Toivosen mielestä väärän tiedon leviäminen sekä eri tahojen vastakkaiset intressit ympäristökysymyksissä. Haastavaa on välillä myös se, että nuorilla on vähemmän valtaa vaikuttaa verrattuna moniin muihin ryhmiin.

Palkitsevinta ympäristövaikuttamisessa on nähdä tuloksia. Usein joutuu Toivosen mukaan kuitenkin tyytymään pieniin voittoihin. Esimerkiksi siihen, että jonkin valeväitteen leviäminen vähenee tai loppuu.

Miten Toivonen kannustaisi muita nuoria, jotka haluavat vaikuttaa ympäristöasioihin?

”Kannattaa vedota eri poliitikkoihin suoraan tai vaikuttaa puolueen linjauksiin puolueen sisällä. Ei välttämättä tarvitse kauhean paljonkaan tehdä, voi esimerkiksi jakaa postauksia Instagramissa. Sillä tavoin tieto leviää ja ilmapiiri ympärillämme muuttuu. Ja tietysti aina kannattaa äänestää!”

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.