Lue WWF:n saavutuksista norsunluun laittoman kaupan vastaisessa työssä – kysyntä väheni Kiinassa

Koriste-esineitä, pianon koskettimia, biljardipalloja. Vaikka norsujen syöksyhampaista saatavan luun kansainvälinen kauppa on nykyään kielletty, markkina on edelleen vilkas. WWF:n työ laittoman kaupan kitkemiseksi on tuottanut tulosta Aasiassa.

Norsunluukauppa on ollut merkittävä syy norsujen ahdinkoon viimeisten vuosikymmenten aikana, vaikka kansainvälinen kauppa kiellettiin jo 1980-luvun lopussa. Vuosina 2008–2018 tapettiin joka vuosi ainakin 20 000 norsua niiden syöksyhampaiden vuoksi.

Useimmiten laittoman kaupan kohteeksi joutuvat Afrikassa elävät savanni- ja metsänorsut, sillä niiden sukulaisilla aasiannorsuilla syöksyhampaita on harvemmin. Savanninorsujen määrä väheni 30 prosentilla vuosina 2006–2016. Metsänorsujen kanta on puolestaan laskenut jopa 80 prosenttia viimeisen 30 vuoden aikana. Kumpikin laji on luokiteltu uhanalaiseksi.

Afrikasta norsunluu kulkee useimmiten Aasiaan. Kysyntä norsunluulle on alueella edelleen suurta, vaikka lainsäädäntöä on viime vuosina kiristetty. Kun Kiina kielsi norsunluun myynnin vuonna 2017, WWF halusi varmistaa, että laki tuo lupaamansa muutoksen. WWF Kiina käynnisti aloitteen, jonka tavoitteena oli alentaa norsunluun kysyntää ja puuttua norsunluun kauppaan Aasiassa.

Mukana aloitteessa oli myös WWF:n kansainvälisiä lajiasiantuntijoita, ja ohjelman perustamista tuettiin myös Suomesta WWF-kummien tuella. Vuonna 2022 päättynyt ohjelma ylsi tavoitteisiinsa ja loi toivoa norsujen selviytymiselle.

  • Yli 11 miljoonaa norsunluumainosta poistettiin

    Laiton norsunluunkauppa on levinnyt räjähdysmäisesti myös netissä viime vuosikymmenen aikana. Tämän vuoksi WWF toimi yhdessä monien sosiaalisen median yritysten ja teknologia-alan toimijoiden kanssa saadakseen poistettua verkosta norsunluun myyntiin liittyviä mainoksia ja sisältöjä. Mukaan saatiin monia suuria toimijoita, kuten Facebook, Tiktok, Google, Alibaba ja Microsoft. Mukana olleet teknologiajätit poistivat yli 11 miljoonaa norsunluumainosta nettisivuiltaan.

  • Norsunluun kysyntä Kiinassa väheni

    Ennen kuin Kiina kielsi norsunluukaupan, WWF teetti selvityksen kiinalaisten asenteista. Kysely toistettiin vuosittain, jotta saatiin tietoa siitä, ketkä norsunluuta ostavat ja onko kiellolla ja kampanjoilla vaikutusta. Kyselyiden perusteella kampanjointia kohdistettiin erityisesti ulkomaille matkustaville kiinalaisille. Kansalaiset näkivät norsunluukauppaa vastustavia materiaaleja muun muassa netissä, lentokentillä, lentoyhtiöiden lehdissä ja suosituimmissa turistikohteissa. Kampanjat purivat, sillä säännöllisesti ulkomaille matkustavien kiinalaisten joukossa norsunluun ostoa suunnittelevien määrä tippui kolmessa vuodessa 58 prosentista 43 prosenttiin. Potentiaalisten ostajien määrä on edelleen korkea, ja siksi WWF jatkaa kampanjointia.

  • Norsunluuta myyvien kauppojen määrä laski

    Hankkeen aikana norsunluun myynnistä tuli laitonta muun muassa Manner-Kiinassa, HongKongissa, Taiwanissa ja Singaporessa. Laosissa vahvistettiin olemassa olevien kieltojen toimeenpanoa. Myanmar uudisti lakia, joka kieltää norsunluun myynnin ja hallussapidon. Vietnam kovensi villieläinrikoksista tuomittavien rangaistuksia. Kambodžassa metsä- ja savanninorsut suojeltiin, mikä teki norsunluun myynnistä ja hallussapidosta laitonta. Nykyään vain kahdessa Aasian maassa, Thaimaassa ja Japanissa, norsunluun myynti on laillista.

    Lainsäädännön edistämisen lisäksi WWF työskenteli yhdessä eri maiden tulliviranomaisten, valtion viranomaisten ja syyttäjien kanssa vahvistaakseen lainvalvontaa. Tämän ansiosta muun muassa Laosissa ja Vietnamissa on saatu tuomittua norsunluun kauppaan liittyviä rikollisia ja norsunluuta on takavarikoitu satamissa Malesiassa, Singaporessa ja Vietnamissa.

Miten työ jatkuu?

Työ norsunluun myynnin vähentämiseksi ei ole vielä ohi. Uhkana on, että koronapandemian jälkeinen turismin nousu elvyttää laitonta norsunluukauppaa. WWF aikoo jatkaa kampanjointia Kiinassa vähentääkseen kysyntää.

Norsujen salametsästys Afrikassa on viimeisimpien tietojen mukaan laskussa. WWF jatkaa salametsästyksen vastaista työtä erityisesti itäisessä ja eteläisessä Afrikassa muun muassa kouluttamalla ja varustamalla paikallisia yhteisöjä ja puistonvartijoita kitkemään salametsästystä. WWF myös suojelee norsujen elinympäristöjä, tukee suojelualueiden perustamista ja hallinnointia sekä vaikuttaa maankäytön suunnitteluun niin, että norsuilla on riittävästi elintilaa.

Artikkelia korjattu 12.6.2023: Norsunluukaupan vastaisen ohjelman perustamista ei rahoitettu ulkoministeriön tuella, toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin.

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!