Pysytään valppaina vahtivuorollamme

Kuvat ilmiliekeissä olevasta Amazonin sademetsästä järkyttivät maailmaa elokuun lopussa. Palot olivat kuitenkin saaneet alkunsa jo paljon aikaisemmin. Kesti liian pitkään ennen kuin maailman suurimman sademetsän tuhoutuminen nousi puheenaiheeksi ja päättäjien pöydälle.

Metsäpalot ovat Amazonissa varsin yleisiä. Metsää raivataan polttamalla maatalouden tarpeisiin jatkuvasti. Koska paloissa ei sinänsä ole mitään uutta, niiden piti levitä katastrofaalisen laajoiksi ylittääkseen uutiskynnyksen.

Metsäpalojen lisäksi muutkin ympäristöongelmat voivat kasvaa yhtä salakavalasti: silmiemme edessä, katseiltamme piilossa. Afrikassa on havahduttu yhtäkkiä siihen, että ennen huomattavan runsaslukuiset leijona-, kirahvi- ja virtahepokannat ovat romahtaneet. Suomessa moni järkyttyi aiemmin tänä vuonna, kun hömötiainen luokiteltiin erittäin uhanalaiseksi. Miten tässä näin oli päässyt käymään?
Tiedot luonnon tilasta ovat yhä hälyttävämpiä. Elämme keskellä kuudetta sukupuuttoaaltoa, ja aika on käymässä vähiin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Emme voi kulkea enää laput silmillämme, vaan nyt on aika toimia. Vuosi 2020 on ratkaisevan tärkeä ympäristön kannalta. Maailman valtioiden on määrä solmia luonnon hyvinvoinnin turvaava uusi ja entistä kunnianhimoisempi biodiversiteettisopimus. Tulemme tekemään kaikkemme, jotta sopimus syntyy. Pelissä on myös ihmisten hyvinvointi, sillä elämämme rakentuu luonnon varaan.

Liisa Rohweder
pääsihteeri, WWF Suomi