Tutkija: Laiton villieläinkauppa rehottaa verkossa

Suojelubiologi Enrico Di Minin tietää, että internetissä myydään niin salaa kuin avoimestikin uhanalaisia villieläimiä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Alustojen ylläpitäjiltä puuttuu kiinnostus estää toiminta.

Enrico Di Minin on silminnähden innostunut, kun hän kertoo, miten Lontoossa työskennellyt hyväpalkkainen tietotekniikkainsinööri irtisanoutui ja muutti Helsinkiin päästäkseen hyödyntämään osaamistaan luonnonsuojelun parissa.

Nyt insinööri on yksi Di Mininin monikansallisen tiimin asiantuntijoista. Heidän kunnianhimoisena tavoitteenaan on luoda työkaluja ja sovelluksia, joiden avulla laitonta villieläinkauppaa pystytään tutkimaan entistäkin paremmin.

Di Minin alkoi tutkia sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla digitaalisilla alustoilla käytävää laitonta villieläinkauppaa vuonna 2016. Sittemmin tiimi on kasvanut ja yhteistyö eri maiden viranomaisten ja suojeluasiantuntijoiden kanssa laajentunut.

Di Minin on tutkijana kiinnostunut siitä, miten laiton villieläinkauppa toimii, mitkä lajit kiinnostavat eri puolilla maailmaa ja mihin uhanalainen laji päätyy luonnollisesta elinympäristöstään. Kaikki data tallennetaan anonyyminä eikä tutkimusryhmä raportoi yksittäisistä käyttäjistä. Viranomaisten tehtävänä on jäljittää rikolliset.

”Vielä pitäisi saada verkkoalustojen ylläpitäjät paremmin mukaan. Heillä ei ole kiinnostusta edistää suojelutyötä, ja edes anonyymiä dataa on vaikea saada”, Di Minin sanoo.

Tunnetuimmat laittoman villieläinkaupan tuotteet ovat norsunluu, muurahaiskäpy ja sarvikuonon sarvi. Markkinoilla liikkuu myös uhanalaisia lintuja, matelijoita ja kasveja. Seuraavaksi tutkimusryhmä alkaa etsiä puuaineksen, kuten mahongin, eebenpuun ja ruusupuun, laitonta kauppaa.

”Algoritmien avulla pystymme löytämään tuhansia lajeja hetkessä, mutta työtä vaikeuttaa se, että rikolliset keksivät koodinimiä lajeille”, Di Minin sanoo ja kertoo heidän julkaisevan lisää tutkimustuloksia aiheesta jo lähiaikoina.