Meriasiantuntija ryhtyi WWF:n Ilmasto-kummiksi: ”Tiedeyhteisö on yksimielinen siitä, että viime aikojen muutokset johtuvat ilmaston lämpenemisestä.”

Meriasiantuntija ja WWF:n Ilmasto-kummi Antti Kangas kaipaa päättäjiltä pikaisia ilmastotoimia. Samaan aikaan kannattaa jo varautua seuraavaan kriisiin.

On tukahduttavan kuuma heinäkuinen päivä Suomenlinnassa. Lämpöennätyksiä on kesän aikana rikottu ympäri Euroopan eikä helteille näy loppua.

”Nautin lämmöstä, mutta onhan tämä huolestuttavaa”, Antti Kangas sanoo.

”Tiedeyhteisö on yksimielinen siitä, että viime aikojen muutokset johtuvat ilmaston lämpenemisestä. Nyt tarvitaan enää poliittisia päätöksiä.”

Hän lyö tiskiin dataa: Perämerellä on veden lämpötilaksi mitattu 26 astetta, mikä on korkein lukema 15 vuoteen. Viime vuosina myös myrskyt ovat voimistuneet ja tulvavedet nousevat aiempaa korkeammalle.

Kangas seuraa tilastoja ja tutkimuksia työnsä puolesta, mutta myös perheen arjen valinnat perustuvat tutkittuun tietoon ja esimerkiksi hiilijalanjälkilaskuriin.

”Ihmiset tarvitsevat selkeää ja ymmärrettävää tietoa omien valintojensa vaikutuksesta ilmastoon ja ympäristöön. Sen perusteella jokainen voi miettiä, löytyykö säätövaraa esimerkiksi ruuasta, energiankäytöstä tai liikkumisesta.”

Kankaan perheessä syödään nykyään pääsääntöisesti kasvisruokaa ja käytetään ekosähköä. WWF:n tukijoiksi he ryhtyivät vaimon kanssa yhteistuumin muutama vuosi sitten. Ilmastonmuutoksesta ja arjen valinnoista keskustellaan lasten kanssa avoimesti.

”Heidän kanssaan saa todella mielenkiintoisia arvokeskusteluja aikaiseksi, mutta täytyy olla tarkkana, ettei ahdistuta. Toivoa on.”

Suomalaisen metsäluonnon tila kuitenkin järkyttää häntä, ja hän haaveilee oman suojelualueen perustamisesta.

”Olen liikkunut paljon luonnossa ja metsissä, mutta tajusin vasta, että se, mitä olen tottunut pitämään metsänä, onkin talousmetsää. Vanhat metsät lajikirjoineen ovat vähissä. Avohakkuun pitäisi olla ympäristörikos.”

Edellisenä iltana EU on julkistanut ilmastopakettinsa, jonka tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Nyt ei enää keskustella siitä, minkälaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella on, vaan siitä, miten sitä hillitään ja miten siihen sopeudutaan. Kangas on lukenut paketin mielenkiinnolla ja on optimistinen sen suhteen, että päästöjä saadaan vähennettyä.

”Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että seuraava kriisi odottaa jo nurkan takana. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja ilmastonmuutos tulee ratkaista yhtä aikaa. Niinhän sitä sanotaan, että tämä maapallo on meillä vain lainassa lapsiltamme.”

Estetään ilmastokatastrofi!

Sanotaan, että olemme ensimmäinen sukupolvi, joka tuntee ilmastonmuutoksen vaikutuksen ja viimeinen sukupolvi, joka voi tehdä sille jotakin. Enää ei ole aikaa hukattavaksi.

Auta Ilmasto-kummina

Estetään ilmastokatastrofi!

Sanotaan, että olemme ensimmäinen sukupolvi, joka tuntee ilmastonmuutoksen vaikutuksen ja viimeinen sukupolvi, joka voi tehdä sille jotakin. Enää ei ole aikaa hukattavaksi.