Odotamme huippukokouksista päätöksiä luonnon puolesta

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES arvioi, että jopa miljoonaa lajia uhkaa sukupuutto. Päätöksiä luonnon puolesta tarvitaan nyt.

Saan voimaa luonnosta. Kesän helteillä snorklasin mökkimme rantakaislikossa säynäviä, ahvenia ja haukia tarkkaillen, ja nyt syksyllä olen kuluttanut kaiken liikenevän aikani sienimetsässä – ja saanut jälleen kerran todeta hirvikärpäset todella sitkeiksi seuralaisiksi.

Luonto tarjoaa minulle paitsi paikan rauhoittua myös jatkuvaa ihailun aihetta. Siksi tieto luonnon köyhtymisestä niin meillä Suomessa kuin maailmallakin osuu niin kipeästi.

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES arvioi, että jopa miljoonaa lajia uhkaa sukupuutto. Kyse ei kuitenkaan ole vain lajien katoamisesta, vaan myös meille kaikille tutun luonnon hiljaisesta, vähittäisestä köyhtymisestä. Ehkä sinäkin olet huomannut metsässä liikkuessasi, että ennen niin kovin yleiset hömötiainen ja töyhtötiainen ovat harvinaistuneet huomattavasti. Vaikka nämä metsätiaiset eivät ole vielä kuolemassa sukupuuttoon, jokainen avohakattu vanha metsä lisää niiden ja monen muun lajin ahdinkoa.

Vaikka uutiset ovat synkkiä, meidän on tartuttava toivoon. Toivo syntyy teoista, ja siksi päätöksiä luonnon puolesta tarvitaan nyt. WWF odottaa vaikuttavia päätöksiä niin marraskuisesta Glasgow’n ilmastokokouksesta kuin pian alkavasta ja kahdessa osassa järjestettävästä ”luonnon huippukokouksesta”, josta voit lukea lisää lehden sivulla 20.

Liisa Rohweder

pääsihteeri, WWF Suomi