Itämeri-kummi Jaakko Saariluoma vaikuttui saimaannorpasta

Näyttelijä ja stand up -koomikko Jaakko Saariluoma  liittyi Itämeri-kummiksi yli 20 vuotta sitten. Posse-viihdeohjelman kuvauksissa hän vieraili Saimaalla ja vaikuttui sen ainutlaatuisesta norpasta.

Jaakko Saariluomalle vesi on tuttu ja tärkeä elementti. Veneilyharrastuksensa vuoksi etenkin Itämerellä paljon liikkunut Saariluoma on tutustunut meriluontoon myös pintaa syvemmältä. Nuoruusvuosien sukellusharrastus avarsi hänen näkemystään Itämeremme tilasta ja sai hänet liittymään Itämeri-kummiksi yli 20 vuotta sitten.

”Nuorempana sukelsin paljon Helsingin edustalla ja näin siellä aina poikkeuksetta kampeloita. Kaloja oli niin paljon, että niitä olisi voinut napata vaikkapa käsin kiinni. Sitten ne vain katosivat.”

Ilmaston lämpeneminen ja luontokato huolestuttavat Saariluomaa. Hän kertoo surukseen havainneensa muitakin muutoksia ympäristössä.

”Esimerkiksi perhosia ja lintuja on lapsuuteni kesiin verrattuna huomattavasti vähemmän, merten kalakannat pienenevät ja sinileväesiintymät yleistyvät. Itämeri on oleellinen osa maatamme ja luontoamme, ja sitä täytyy suojella.”

Omassa arjessaan Saariluoma huomioi ympäristön esimerkiksi kierrättämällä, vähentämällä ruokahävikkiä ja syömällä kasvipainotteisesti. Hän myöntää, että syy kasvissyöjäksi ryhtymiseen muutama vuosi sitten oli yksinkertainen: kasvisruoka oli parempaa.

”Ympäristöystävällisyys tuli tietenkin valtavana bonuksena siihen päälle”, hän lisää.

Keväällä viihdeohjelma Possen kuvaukset veivät Saariluoman merta pienemmille vesille. Saimaannorpan etsinnät WWF:n aluevastaavan Ismo Marttisen kanssa vakuuttivat Saariluoman niin Saimaan jylhästä luonnosta kuin sen omaleimaisen norpan erityisyydestä. Sinnikkään suojelutyön ansiosta saimaannorppakanta on hitaasti kasvamassa. Vaikka verkkokalastusta rajoitetaan Saimaalla, on se edelleen suurimpia uhkia uhanalaiselle norpalle.

”On hienoa, että suojelutyö on tuottanut tulosta. On kamala ajatus, että norppa syntyy, ja kolmen viikon ikäisenä se saattaa päätyä verkkoon. Eihän siinä touhussa ole mitään järkeä”, Saariluoma sanoo.

Julkkisnorpat, kuten Pullervo, eivät olleet innokkaita osallistumaan ohjelman kuvauksiin. Marttinen ja Saariluoma onnistuivat kuitenkin kiikaroimaan muutamia kivillä pötkötteleviä norppia ja tunnistamaan niitä yksilöllisistä kuvioinneistaan. Matkalle osui myös eräs kiinnostava löydös, joka selviää Posse x WWF -erikoislähetyksessä marraskuussa!

Teemme yhteistyötä tänä syksynä Posse-viihdeohjelman kanssa WWF Suomen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tukijoillemme on tiedossa upeita yllätyksiä! Kummina pidämme sinut ajan tasalla juhlavuoden tapahtumista.