© Maxime Aliaga

Indonesiasta löytyi uusi orankilaji

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut uuden orankilajin Pohjois-Sumatran metsissä Indonesiassa. Lajin tieteellinen nimitys on pongo tapanuliensis.  

Englanniksi lajista käytetään myös nimeä Tapanuli orangutan. Se elelee nimensä mukaisesti vain Tapanulin alueella Batang Torun ekosysteemissä Pohjois-Sumatralla. Tapanulin orankeja on vain 800 yksilöä, mikä tekee siitä kaikkein uhanalaisimman ihmisapinalajin.

Maxime Aliaga
© Maxime Aliaga

Sumatralla on tutkittu orankeja lähes 50 vuotta, mutta Batang Torun populaatio löydettiin vasta vuonna 1997. Vuosien jatkotutkimusten myötä tutkijat pystyivät määrittelemään Batang Torun orangit omaksi ainutlaatuiseksi orankilajikseen, joka poikkeaa etenkin kallon muodoiltaan kaikista muista orankilajeista.

Tutkijoiden mukaan Tapanulin orangit ovat eristäytyneet Sumatran orankipopulaatioista 10−20 000 vuotta sitten.

Maxime Aliaga
© Maxime Aliaga

Orankeja uhkaavat muun muassa kaivostoiminta, padon rakentaminen sekä metsästys. Sumatran saari on kärsinyt myös maailmanlaajuisesti mittavasta metsäkadosta. Tukijaryhmä varoittaakin, että jos alueen metsää ei suojella kokonaan, voimme nähdä orankilajin löytymisen ja sukupuuttoon kuolemisen elinaikanamme.

Maxime Aliaga
© Maxime Aliaga

”Meidän on työskenneltävä yli rajojen tutkijoiden, viranomaisten ja järjestöjen, kuten WWF:n, kanssa varmistaaksemme lajin säilyminen”, sanoo professori Serge Wich, joka työskentelee muun muassa Amsterdamin yliopistossa.

Tutkijat kertovat uudesta orankilajista Current Biology -lehdessä. Professori Wichin lisäksi tutkimusryhmässä on edustajia muun muassa Zürichin yliopistosta, Australian valtiollisesta yliopistosta sekä Sumatran orankien suojeluohjelmasta. 

Maxime Aliaga
© Maxime Aliaga

Oranki on yksi WWF:n prioriteettilajeista. Jatkamme pitkäjänteistä suojelutyötämme Indonesiassa orankien ja niiden elinalueiden säilyttämiseksi.

Ylikulutuspv WWF / naturepl.com / Anup Shah
© WWF / naturepl.com / Anup Shah
Haluatko olla osa tätä tarinaa?

Jaa tämä sivu: