Nepalissa kaksi vuotta ilman yhtäkään salametsästettyä sarvikuonoa

Maanantai 2. toukokuuta 2016 tullaan muistamaan virstanpylväänä Nepalin luonnonsuojelun ja WWF Suomen suojelutyön historiassa. Tuona päivänä tuli nimittäin täyteen kaksi peräkkäistä vuotta, joiden aikana Nepalissa ei salametsästetty yhtäkään sarvikuonoa.

Tilanne on maailman mittakaavassa poikkeuksellinen: samanaikaisesti Afrikassa salametsästettyjen sarvikuonojen määrä kasvoi kuudetta vuotta peräkkäin. Viime vuonna Afrikassa tapettiin ennätysmäärä sarvikuonoja – 1 338 yksilöä.

Nepalissa salametsästys onkin onnistuttu kääntämään laskuun verrattain lyhyessä ajassa. Esimerkiksi vielä vuoden 2002 aikana salametsästäjien uhriksi joutui 37 sarvikuonoa. Lisäksi vuoden 2011 jälkeen on saavutettu jo neljä erillistä vuoden mittaista jaksoa, jolloin Nepalin sarvikuonot ovat säästyneet salametsästykseltä.

Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun vuosia on kaksi peräjälkeen. Historiallinen onnistuminen näkyy muun muassa intiansarvikuonojen lukumäärässä: niitä on nyt Nepalissa laskettu 645 eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

”Menestyksestä on kiittäminen Nepalin hallituksen, WWF:n ja muiden suojelutoimijoiden, paikallisyhteisöjen ja turvallisuusviranomaisten välistä yhteistyötä”, sanoo Krishna P. Acharya Nepalin metsien- ja maaperän suojelusta vastaavasta ministeriöstä.

Nepalin onnistuminen perustuu hyvin koordinoituihin kansallisen tason suojelutoimenpiteisiin, kuten kansallispuistojen ja niitä ympäröivien puskurivyöhykkeiden tehostettuun valvontaan. Valvonnassa on myös kokeiltu uusia keinoja, joista muun muassa mobiiliteknologiaa hyödyntävä SMART-menetelmä (Spatial Monitoring and Reporting Tool) on osoittautunut erittäin tehokkaaksi.

”On todella ilahduttavaa, että Nepal on kyennyt suojelemaan sarvikuonojansa siitä huolimatta, että maanjäristys ja kauppasaarto koittelivat maata raskaasti viime vuonna”, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Salametsästys on sarvikuonon suurin uhka, sillä sen sarvista tehtävää jauhetta pidetään arvokkaana perinteisessä aasialaisessa lääketieteessä. WWF tekee Nepalissa suojelutyötä yksityisten tukijoiden ja ulkoasiainministeriön tuella. WWF Suomi on tukenut muun muassa metsäkäytävinä toimivien kylämetsien suojelua yli kymmenen vuoden ajan.

Lisätietoja:
Tanja Pirinen, suojeluasiantuntija, WWF Suomi, puh. 040 840 0058, tanja.pirinen@wwf.fi

Lue lisää sarvikuonojen tilanteesta Afrikassa tiedotteesta Sarvikuonoja salametsästettiin Afrikassa ennätysmäärä vuonna 2015 (julkaistu 10.3.2016): http://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Sarvikuonoja-salametsastettiin-Afrikassa-ennatysmaara-vuonna-2015-2677.a