Julkaistu

Oikaisutiedote Itämeren kalojen kemikaalipitoisuuksista

WWF:n 25.1.2005 julkistamassa ”Clean Baltic within REACH?"-raportissa oli valitettavasti virhe. WWF:n raportin mukaan Itämeren silakan bromattujen palonestoaineiden (PBDE) pitoisuudet ovat 50-kertaiset verrattuna Atlantin silleihin, vaikka todellisuudessa on mitattu viisinkertaisia pitoisuuksia.

Virheellinen tieto raportissa johtuu inhimillisestä erehdyksestä. Tutkimusta (Burreau ym., 2000), johon silakoissa havaittujen bromattujen palonestoaineiden osalta viitataan, oli lainattu väärin.

Kansanterveyslaitos havaitsi WWF:n raportin virheen ja on lähettänyt asiasta oikaisun lehdistölle. "On hyvä, että Kansanterveyslaitos on puuttunut virheeseen raportissamme. On erittäin valitettavaaa, että WWF on jakanut virheellistä tietoa. Korjattukaan tieto ei kuitenkaan poista huoltamme kemikaalien luonnolle ja ihmisille aiheuttamista vaikutuksista. Se ei vie pohjaa raportin tiedolle siitä, että Itämeren kalojen kemikaalipitoisuudet ovat korkeat. Samalla nyt syntynyt keskustelu osoittaa, kuinka tärkeästä aiheesta on kyse. Tarvitsemme Euroopan unioniin tiukan kemikaaliasetuksen ja lisää tutkimustietoa kemikaalien vaikutuksista", WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Lisätietoja:
WWF Suomi/Jari Luukkonen, puh. 040 585 0020

Linkki 25.1. julkaistuun tiedotteeseen ja raporttiin