Julkaistu

Suomalaista osaamista öljyyntyneiden lintujen hoidosta Venäjälle

Suomalaista osaamista öljyonnettomuuksissa vahingoittuneiden lintujen hoitamisessa viedään Venäjälle. WWF Suomen järjestämään koulutukseen öljyyntyneiden lintujen käsittelystä ja hoidosta osallistui tänään venäläisiä viranomaisia, jotka järjestävät vastaavan koulutuksen syksyllä Pietarissa. Osaamisen leviäminen Venäjälle nostaa koko Suomenlahden valmiutta öljyyntyneiden eläinten hoitoon.

WWF Suomi koulutti tänään Porvoossa vapaaehtoisia öljyntorjuntajoukkojaan öljyyntyneiden lintujen käsittelystä ja hoidosta. Oppia oli hakemassa myös WWF Venäjän, Pietarin kaupungin ympäristökomitean ja Moskovan eläintarhan edustajia.

Suomi on öljyyntyneiden lintujen hoidossa kansainvälinen edelläkävijä. Vuosi sitten käyttöön otettu öljyonnettomuuksissa tahriintuneiden lintujen liikuteltava pesu- ja hoitoyksikkö on ainutlaatuinen maailmassa. Syksyllä WWF Venäjä ja Pietarin ympäristökomitea hyödyntävät Suomessa opittua ja järjestävät Pietarissa koulutuksen vapaaehtoisille öljyntorjunnasta ja lintujen hoidosta. Loppuvuodesta julkaistaan myös ensimmäinen venäjänkielinen öljyyntyneiden lintujen hoito-opas.

”Rajat ylittävä yhteistyö on suuren öljyvahingon torjunnassa välttämätöntä. Valmius öljyyntyneiden lintujen hoitoon paranee koko Suomenlahdella. Suomessa ollaan koulutuksessa ja kalustovalmiudessa jo pitkällä, Virossa on otettu merkittäviä edistysaskelia ja nyt myös Pietarin alueella tehdään merkittävä avaus”, sanoo WWF:n projektikoordinaattori Toni Jokinen.

Venäjä-yhteistyön pohjana on HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun, Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Pietarin ympäristökomitean yhteishanke, jossa WWF Suomi on mukana vapaaehtoiskoulutuksen ja öljyyntyneiden eläinten hoidon asiantuntijana. Hanke vahvistaa Suomen ja Venäjän vapaaehtoisverkostoja toimimaan viranomaisten tukena öljyntorjunnassa ja öljyyntyneiden lintujen puhdistamisessa.

Yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa tänään järjestetyssä koulutuksessa osallistujat harjoittelivat hoitoyksikössä linnun pesemistä ja hoitoa, kuten letkuruokintaa. Koulutukseen osallistuneilla on valmiudet osallistua öljyyntyneiden lintujen pelastusoperaatioihin.

Lisätietoja:
projektikoordinaattori Toni Jokinen, WWF Suomi, p. 050 557 6465

Tietoa WWF:n öljyntorjuntajoukoista:

  • WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot toimivat viranomaisten apuna öljykatastrofin jälkitorjunnassa ja öljyyntyneiden eläinten hoidossa. Öljyntorjuntajoukot perustettiin vuonna 2003, ja niihin kuuluu jo yli 5 100 suomalaista.
  • Öljyntorjuntajoukot ovat esimerkillään innostaneet perustamaan vastaavat joukot Venäjälle, Viroon ja Norjaan.
  • WWF Venäjä aloitti öljyntorjuntakoulutukset Murmanskin alueella syksyllä 2005. Nyt alueella on 200 öljyntorjuntaan koulutettua vapaaehtoista sekä varusteet joukoille. Marraskuussa 2007 joukot osallistuivat Kerchin salmessa sattuneen öljytankkerivahingon jälkien siivoamiseen ja öljyyntyneiden lintujen hoitoon.
  • Lisätietoa öljyntorjuntajoukoista
  • Lisätietoa lintujen pesu- ja hoitoyksiköstä
  • Öljyyntyneiden eläinten hoito -opas (pdf)

WWF Suomi on osa kansainvälistä WWF-verkostoa, joka työskentelee maailman ainutlaatuisimpien luontokokonaisuuksien ja uhanalaisimpien lajien pelastamiseksi. WWF:n tavoitteena on maapallo, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi/tue_toimi