WWF:n talkooleireillä raivataan, niitetään ja nautitaan kesäisestä luonnosta

Ilmoittautuminen WWF Suomen perinteikkäille talkooleireille on alkanut. Sekä pitkiä, viikon mittaisia leirejä että lyhyempiä viikonloppuleirejä järjestetään tänä kesänä viisi kumpaakin.

Talkooleirien osallistujat tekevät tärkeää työtä suomalaisen luonnon hyväksi esimerkiksi kunnostamalla uhanalaisia perinneympäristöjä.

Tämän kesän leirien ohjelmassa on niin katajan raivausta, aidan tekoa, rantaniittyjen niittoa kuin risusavottaakin. Talkoolaiset urakoivat muun muassa Saaristomerellä, Kolin kansallispuistossa ja Helsingin Vallisaaressa.

Talkooleirille voi ilmoittautua kuka tahansa täysi-ikäinen. Huippukuntoa leiriläisiltä ei vaadita, mutta maastossa pitää pystyä työskentelemään.

– Mitään erityisosaamista ei tarvita. Reipasta mieltä ja asennetta on hyvä olla, sillä työtä tehdään kello 8-17, kertoo kenttäkoordinaattori Teemu Niinimäki WWF Suomesta.

Kesän kymmenelle leirille voidaan ottaa yhteensä noin 180 osallistujaa.

Talkootyön vastapainona leiriläiset pääsevät myös nauttimaan luontoelämyksistä, saunomisesta, nuotiohetkistä ja toistensa seurasta. Kotiin vietäväksi kertyy roppakaupalla hyviä muistoja.

– Jokainen leiripaikka on erilainen niin ympäristöltään kuin tunnelmaltaankin. Esimerkiksi viime vuoden Linnansaaren leirillä Saimaalla oman vivahteensa leirielämään toi saimaannorppa, jonka onnekkaimmat leiriläiset pääsivät bongaamaan, kertoo yhteensä parillakymmenellä leirillä ollut Teemu Niinimäki.

Kaikki tämänkin kesän leirit kuuluvat WWF:n ja Suomen Kulttuurirahaston vuonna 2010 alkaneeseen yhteistyöprojektiin, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen entistä tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Leirit järjestetään pääosin yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

Osa kesän leireistä pääsee osalliseksi EU:n Life-rahaston 20-vuotisjuhlavuodesta: Vrångnäsuddenin, Jurmon, Kolin ja Nothamnin leirit kuuluvat rahaston Luonnonhoito-Life –hankkeeseen.

Ilmoittaudu kesän talkooleireille

Talkooleirien kuvagalleria