Ilmastopakolaiset

Yksittäistapauksista tai sattumasta ei voida enää puhua, kun Australiassa ilmastonmuutos muuttaa kilpikonnat naaraiksi ja Suomessa saimaannorpan kuutit jäävät vaille lumipesän suojaa ilmaston lämmetessä. Uusi tutkimus vahvistaa pelkomme: jo muutaman asteen nousu lämpötiloissa muuttaa monet maapallon ikonisista alueista elinkelvottomiksi siellä nyt asuville lajeille.

Tilanne on hieman parempi niille, jotka voivat paeta, mutta hitaille käy huonosti. Kasvit, matelijat ja sammakkoeläimet kuuluvat jälkimmäiseen ryhmään. Niille siirtyminen ja uuden elintilan valloittaminen on lähes mahdotonta. Jopa 90 prosenttia sammakkoeläimistä, 86 prosenttia linnuista ja 80 prosenttia nisäkkäistä saattaisi hävitä kokonaan itäisen ja eteläisen Afrikan metsistä. Amazon saattaisi menettää 69 prosenttia kasvilajeistaan, kertoo East Anglia- ja James Cook -yliopistojen sekä WWF:n yhteinen tutkimus.

Nouseva merenpinta kutistaa esimerkiksi tiikereiden elinalueita Intiassa ja Bangladeshissa. Afrikassa lisääntyvä kuivuus ja yhä niukkenevat sateet tuovat todellisia ongelmia afrikannorsulle, joka juo 150-300 litraa vettä vuorokaudessa. Paikallinen sukupuutto voi uhata jopa puolta kasvi- ja eläinlajeista vuosisadan loppuun mennessä esimerkiksi Amazonilla ja Galapagossaarilla, mikäli ilmastopäästöjen kasvua ei hillitä.

Tutkijat selvittivät ilmastonmuutoksen vaikutuksia lähes 80 000 eläin- ja kasvilajiin 35:llä maailman luonnoltaan monimuotoisimmalla ja eläimistöltään rikkaimmalla alueella.