tiikeri © naturepl.com / Andrew Parkinson / WWF
Päivitetty

Kymmenen kohtaa kissojen kuninkaasta

Maailman suurin kissaeläin on vaarassa kadota kokonaan. Tiikereitä uhkaavat muun muassa salametsästys ja elinalueiden häviäminen.

Teksti: Suvi Salminen

3200

Maailmassa arvellaan elävän noin 3200 villiä tiikeriä. Tarkkaa määrää ei kuitenkaan tiedetä, sillä monissa Aasian maissa tiikerien lukumäärän kartoitus on alkutekijöissään. Epätietoisuus vaikeuttaa lajin suojelua.

40

Tiikeri on maailman suurin kissaeläin, joka voi painaa jopa 300 kiloa. Tiikerit metsästävät yksin ja vaanivat saalistaan. Metsästäessään ne luottavat hajuaistin sijaan muihin aisteihinsa. Tiikerit voivat syödä jopa 40 kiloa lihaa kerralla. Ihmisiä ja muita tiikereitä lukuun ottamatta tiikereillä ei ole luontaisia vihollisia.

1590

Salametsästys on tiikerien suurin uhka. WWF:n ja kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n perustaman uhanalaisten lajien tilaa tarkkailevan asiantuntijaorganisaatio TRAFFIC:n mukaan 2000-luvulla on tapettu jo ainakin 1590 tiikeriä. Tämä tarkoittaa kahta tiikeriä joka viikko.  Salametsästettyjen tiikerien osia – silmäripsistä hännänpäähän – käytetään uskomuslääketieteessä ja onnenamuletteina.

1000

Metsänvartijat suojelevat tiikereitä taistelemalla etulinjassa salametsästystä vastaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yli tuhat metsänvartijaa on menettänyt henkensä suojellessaan luontoa aseistetuilta ja organisoiduilta salametsästäjien joukoilta.

30

Tiikereitä uhkaa myös elinalueiden häviäminen ja pirstoutuminen, joka johtaa saaliskantojen niukkenemiseen ja yhteenottoihin ihmisten kanssa. Urostiikerin reviiri on vähintään 30 neliökilometriä sellaisilla alueilla, joilla on runsaasti saaliseläimiä. Jos saaliseläimiä on vähän, tiikeriuros saattaa liikkua jopa tuhannen neliökilometrin suuruisella alueella.

1/3

Viimeisen sadan vuoden aikana tiikerien määrä on vähentynyt peräti 97 prosenttia. Maailman yhdeksästä tiikerilajista kolmasosa on kuollut sukupuuttoon ja viimeisen kolmen sukupolven aikana tiikerien määrä on tippunut puolella.

12

WWF on tehnyt työtä tiikerien suojelemiseksi vuodesta 1972 asti. WWF Suomi aloitti tiikerityönsä 12 vuotta sitten. WWF auttaa tiikereitä muun muassa taistelemalla salametsästystä vastaan, suojelemalla ja hoitamalla tiikerien elinalueita sekä kehittämällä tiikerien elinalueilla asuvien ihmisten kestäviä elinkeinoja ja hyvinvointia.

13

Niin kutsuttuja tiikerivaltioita, eli valtioita joiden alueella tiikereitä elää, on yhteensä kolmetoista. Kaikki tiikerivaltiot ovat sitoutuneet yhteiseen Tx2-tavoitteeseen, eli kaksinkertaistamaan tiikerien määrän vuoteen 2022 mennessä. WWF tukee tiikerivaltioita tavoitteen saavuttamisessa.

9

WWF:n biologit tutkivat tiikerien elintapoja ja -alueita metsään piilotettujen kameroiden avulla. Kameroita on tällä hetkellä yhdeksässä maassa. Toistaiseksi tiikerien määrä tunnetaan Intiassa, Nepalissa ja Venäjällä. Bhutanissa, Bangladeshissa ja Kiinassa tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä. Tiikerien määrä on vielä tuntematon Malesiassa, Indonesiassa, Thaimaassa, Myanmarissa, Laosissa, Kambodžassa ja Vietnamissa.

500

WWF:n asiantuntijat ovat saaneet piilotettujen kameroiden avulla valokuvat jo yli 500 tiikeriyksilöstä. Tiikerit erotetaan toisistaan raitojen avulla: tiikerin raidat ovat yhtä yksilölliset kuin ihmisen sormenjälki.