Älä kaada pihan puita tai ylitrimmaa pensaita

Isot puut tuovat mukavasti varjoa kuumina ja aurinkoisina päivinä. Luonnon monimuotoisuuden kannalta pihapiirin puut ja pensaat tarjoavat ravintoa ja pesäpaikkoja linnuille, oraville ja hyönteisille.

Jalot lehtipuut, kuten tammet ja vaahterat, sekä kukkivat puut ja pensaat, kuten pajut, angervot, hedelmäpuut, aronia ja herukkapensaat, ovat hyviä valintoja omalle pihalle. Pölyttäjähyönteiset saavat kukista mettä ja siitepölyä, ja esimerkiksi närhet ja oravat pitävät tammenterhoista. Pajut ovat erityisen tärkeä ravinnonlähde keväällä monille hyönteisille.

Puut ja pensaat tarjoavat myös pesä- ja lymypaikkoja, ja hyvä olisi, jos niitä ei tästä syystä trimmaisi liikaa. Esimerkiksi orapihlaja-aitaa ei kannata siistiä ennen juhannusta, niin linnut ehtivät pesiä sen kätköissä. Pystyyn kuivuneita keloja ei kannata hävittää, sillä ne ovat oivia paikkoja pölyttäjien ja lintujen pesille.

Jos mahdollista, vanhat ja suuret puut kannattaa säilyttää, sillä ne pitävät sisällään valtavan määrän elämää. Joskus on puntaroitava hyödyt ja haitat, pitäisikö lahovikainen puu kaataa turvallisuussyistä. Puut kannattaa kuitenkin katkaista mahdollisimman korkealta, kannot kannattaa säästää ja mahdollisuuksien mukaan jättää rungot maahan. Lahopuupuisto, eli lahopuiden ja niittykasvillisuuden yhdistelmä, on luonnon monimuotoisuuden kannalta mainio paikka.