Perusta uusi niitty

Tiesitkö, että...

sopivia niittykasvien siemeniä voi tilata esimerkiksi Suomen Niittysiemen Oy:n verkkokaupasta? Kaikista siemenseoksista saa 10 prosentin alennuksen koodilla WWF.

Jos omistat pihamaata, voit perustaa niityn esimerkiksi pihan vähemmälle käytölle jäävään kolkkaan. Niitty voi olla vain pienikin nurkka pihamaalla, sillä jo sen ansiosta hyönteisten elinympäristö laajenee. Jos vielä naapureillakin on omat niittyalueensa, pölyttäjät pääsevät hyvin liikkumaan ja lisääntymään. Pihalla jo esiintyvää luonnonkasvillisuutta ei kannata poistaa uusien niittyjen tieltä: niitty voi täydentää jo olemassa olevaa kasvillisuutta.

Uusniityn perustamista varten on olemassa valmiita, kotimaisia siemensekoituksia, joita kannattaa suosia. Ennen siementen ostamista tutki hieman maaperää ja sitä, millaiset kasvit siinä voisivat menestyä. Jos alue sijoittuu hyvin aurinkoiselle ja paahteiselle hiekkamaalle, siihen sopivat ketokasvit, ja jos maaperä on rehevämpi, siihen sopivat tuoreen tai kostean niityn siemenet.

Niittyalueet lisäävät luonnon monimuotoisuutta huomattavasti, vaikka niillä ei näkyisikään näyttäviä hyönteisiä, kuten suuria päiväperhosia. Esimerkiksi monet erakkomehiläiset ovat varsin pieniä ja huomaamattomia.

Niityn voi perustaa myös katolle. Paahteisilla kasvikatoilla menestyy esimerkiksi maksaruoho. Myös parvekkeilla pärjäävät paremmin paahteisen maan niittykukat.