Tarjoa pesäpaikkoja ja perusta pölyttäjähotelli

Pölyttäjät, kuten erakkomehiläisiin kuuluvat maamehiläiset, tykkäävät pesiä avoimissa ja aurinkoisissa hiekkapenkoissa, eli jos pihalta sellainen löytyy, se kannattaa säästää. Myös keinohiekkakasoja ja maaperän paljastamista sopivista kohdista voi kokeilla. Toinen tärkeä pesäpaikka on kuollut puu ja etenkin pystyyn kuollut, keloutunut puu. Myös puurakennusten seinissä tai vaikkapa puisissa aidanseipäissä voi pesiä pölyttäjiä.

Lisäksi voi kokeilla pölyttäjähotelleja, mutta niiden rakentamisessa kannattaa kiinnittää huomiota materiaalivalintoihin. Suomalaisille pölyttäjille hyviksi rakennusaineiksi on todettu ainakin järviruoko ja koiranputki. Hotelliksi kelpaa myös koivupölli, johon on porattu erikokoisia reikiä.

Kaupoissa ja puutarhaliikkeissä on valmiitakin hyönteishotelleja, mutta niissä on usein materiaalina esimerkiksi käpyjä, joista ei valitettavasti ole pölyttäjille hyötyä. Toki kävyt ja esimerkiksi kaarnanpalaset voivat toimia suojapaikkoina muille hyönteisille. Jos hotellin haluaa rakentaa itse, hyviä ohjeita löytyy esimerkiksi osoitteesta https://suomenluonto.fi/uutiset/koteja-erakoille/.

Pölyttäjähotellin voi sijoittaa myös parvekkeelle, jos pölyttäjät saavat surista ihan lähellä. Esimerkiksi erakkomehiläisten paikallaoloa tuskin edes huomaa, sillä ne ovat hyvin rauhallisia, ja kustakin pesästä kuoriutuu vain muutama jälkeläinen.

Jos pölyttäjähotellin perustaa parvekkeelle, sen tulee olla avonainen. Lasitetulla parvekkeella pölyttäjät eivät pääsisi liikkumaan.