Vaali niittykasvillisuutta

Tiesitkö, että...

sopivia niittykasvien siemeniä voi tilata esimerkiksi Suomen Niittysiemen Oy:n verkkokaupasta? Kaikista siemenseoksista saa 10 prosentin alennuksen koodilla WWF.

Erilaiset niityt ja kedot ovat parhaita elinympäristöjä kimalaisille, muille mesipistiäisille ja perhosille. Monet niittykasvit viihtyvät hiekkaisessa, vähäravinteisessa maassa.

Monilajiselta niityltä löytyy kesän eri vaiheissa kukkivia kasveja. Kesän alkupuolella kukassa ovat muun muassa metsäkurjenpolvi ja puna-ailakki. Keskikesään tultaessa vuorossa ovat erilaiset apilat, virnat ja nätkelmät, kellokasvit, päivänkakkarat ja monet muut niittykukat. Loppukesästä hyviä pölyttäjäkasveja ovat muun muassa kaunokit, ruusuruoho, purtojuuri, rantakukka, syysmaitiainen, kanerva ja kultapiisku.

Monet erakkomehiläiset tarvitsevat tietyn kasvilajin siitepölyn lähteekseen – esimerkiksi ruusuruohomaamehiläinen ruusuruohon – ja perhostoukat syövät lajista riippuen tiettyjä kasvilajeja, kuten jotkin sinisiivet metsäkurjenpolvea.

Pihan nurkalla tai marjapensaiden juurilla saattaa kasvaa niittykasvillisuutta jo valmiiksikin. Anna niiden kasvaa äläkä turhaan aja niitä matalaksi. Niittykukkia voi kylvää ja istuttaa myös ruukkuihin tai viljelylaatikoihin.

Jo olemassa olevia niittyjä kannattaa hoitaa niittämällä, mikäli niille alkaa ilmestyä niittykukkia tukahduttavaa kasvillisuutta. Niittojäte pitää myös korjata pois, sillä se rehevöittää aluetta. Vieraslajikasvit pitää tietenkin myös niityiltä poistaa lajikohtaisten ohjeiden mukaan.