Valitse pölyttäjäystävällisiä kukkia

Pölyttäjät pitävät kasveista, jotka tuottavat runsaasti mettä ja siitepölyä. Hyvä sääntö on valita värikkäitä kukkia, jotka tuoksuvat hyvältä.

Amppelikukkien ja perennojen ostossa kannattaa olla tarkkana. Useat pitkälle jalostetut, kerrotut kukat eivät tarjoa pörriäisille mitään. Kerrotut kukat ovat näyttävän näköisiä, mutta niissä heteet on jalostettu lisäterälehdiksi niin, etteivät ne tuota siitepölyä. Esimerkiksi daalioissa ja tulilatvoissa on tällaisia lajikkeita.

Yksinkertaiset, jalostamattomat kukat ovat hyviä pölyttäjille. Viljelylaatikoihin ja ruukkuihin voikin laittaa vaikka kehäkukkia ja malvoja. Yleisesti ottaen parhaita valintoja ovat suomalaiset luonnonkasvit ja perinteiset perennalajikkeet. Perennoista esimerkiksi punatähkä- ja hattu sekä nauhukset houkuttelevat runsaasti kimalaisia ja perhosia.

Loppukesän kukinta on erittäin tärkeää, jotta kimalaiset voivat tuottaa uusia kuningattaria, jotka sitten lähtevät talvehtimaan ja perustavat pesän keväällä. Loppukesän näyttäviä pölyttäjäkukkia ovat esimerkiksi sinipallo ja siperianpallo-ohdake sekä piikkiputket. Nämä kaikki pärjäävät vähän huolimattomammallakin hoidolla.