© Anna Kolosiuk / Shutterstock

Juusto

Lehmänmaidosta tehdyn juuston tuotanto kuormittaa ilmastoa merkittävästi. Lisäksi tuotannossa syntyy paljon vesistöjä rehevöittäviä päästöjä. Jätä punaisen ”vältä”-merkinnän saaneet tuotteet ostamatta.

Nautojen ilmastovaikutukset ovat suuret, koska naudan luontaisessa ruuansulatuksessa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Toisin kuin kanat ja siat, naudat laiduntavat eli voivat hyödyntää ihmiselle kelpaamatonta ravintoa ja samalla ylläpitää tärkeitä elinympäristöjä. Naudat vaativat paljon rehua tuottaakseen maitoa. Siksi myös juuston tuotanto vie paljon pinta-alaa, ja siitä syntyy suuria määriä ilmastonmuutosta kiihdyttäviä ja vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Monissa maissa maidon tuotannossa käytetään nautojen rehuna soijaa, jonka vastuullisuudesta ei ole takeita. Vastuuttoman soijan viljely aiheuttaa metsäkatoa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta etenkin Etelä-Amerikassa. Tuotantotavat kuitenkin vaihtelevat myös maiden sisällä. Voit kysyä vastuullisen soijan käytöstä tuottajalta tai kauppiaalta.

Muut EU-maat

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Euroopassa naudan rehu sisältää usein myös soijaa, jonka vastuullisuudesta ei ole takeita. Vastuuttoman soijan viljely aiheuttaa metsäkatoa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta etenkin Etelä-Amerikassa. Alankomaat poikkeaa muista EU-maista, sillä siellä maidontuottajat ovat sitoutuneet käyttämään ainoastaan sertifioitua, vastuullisesti tuotettua soijaa. Poikkeuksen muodostavat myös ne yritykset, jotka ovat sitoutuneet siirtymään vastuullisen soijan käyttöön. Suomessa sitoumuksen tehneet yritykset löydät täältä.

Ruotsi

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Ruotsissa naudan rehu sisältää usein myös soijaa. Vastuuttoman soijan viljely aiheuttaa metsäkatoa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta etenkin Etelä-Amerikassa. Ruotsalaiset yritykset ovat kuitenkin sitoutuneet käyttämään ainoastaan sertifioitua, vastuullisesti tuotettua soijaa. Juuston tuotannolla on aina suuret ilmastovaikutukset. Lisäksi tuotanto aiheuttaa vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Suomi

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Suomalaiset naudat syövät pitkälti suomalaista nurmea ja viljaa, kun taas ulkomailla rehu sisältää usein myös soijaa. Vastuuttoman soijan viljely aiheuttaa metsäkatoa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta etenkin Etelä-Amerikassa. Juuston tuotannolla on aina suuret ilmastovaikutukset. Lisäksi tuotanto aiheuttaa vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Luomu

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Torjunta-aineiden käyttö ja maaperän köyhtyminen ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä uhkia ympäristölle ja ruoantuotannolle. Luomunautojen rehun tuotannossa käytetään torjunta-aineita vain poikkeustapauksissa. Luomutuotanto ylläpitää maan kasvukuntoa paremmin kuin tavanomainen tuotanto. Eläimet laiduntavat luomulaitumilla, mikä ylläpitää lukuisille lajeille tärkeitä elinympäristöjä.