© Magdanatka / Shutterstock

Kasviproteiinit

Kasviperäisillä tuotteilla on lähes poikkeuksetta pienemmät haitalliset ympäristövaikutukset kuin lihan-, kananmunan- ja maidontuotannolla. Suosi-kategorian tuotteet ovat esimerkkejä ympäristön kannalta hyvistä tuotteista, joilla voit korvata lihaa.

Eläinperäisten tuotteiden haitalliset ympäristövaikutukset ovat lähes poikkeuksetta kasviksia suuremmat, sillä lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten.

Kuljetuksen osuus ruoan ympäristövaikutuksesta on pieni, joten myös ulkomailta tuodut kasvikset ovat lähes poikkeuksetta ympäristön kannalta parempi valinta eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna.

Ruuantuotannon ympäristövaikutukset pienenisivät huomattavasti, jos siirtyisimme kohti kasvispainotteista ruokavaliota. Kun vaihdat osan lihasta kasviksiin, voit merkittävästi pienentää ruokavaliosi vaikutusta ympäristöön. Kokeile vähentää lihan kulutusta pikkuhiljaa esimerkiksi pienentämällä liha-annosten kokoja sekä suosimalla pihvien ja paistien sijaan patoja ja keittoja, joissa lihan määrä on kohtuullinen. Tai korvaa osa reseptin lihasta kasviksilla. Kauppojen hyllyille on myös tullut lyhyessä ajassa valtava määrä uusia kasvipohjaisia ruokainnovaatioita.

Poimi vinkkejä lihan vähentämiseen herkullisista resepteistämme!

Quorn

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Sieniproteiinivalmiste Quorn on ympäristön kannalta oiva vaihtoehto lihalle. Kaikki Quorn-tuotteet eivät ole täysin kasviperäisiä, sillä useimmat sisältävät pienen määrän kananmunanvalkuaista. Quornilla on eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna pienet ilmasto- ja vesistöjä rehevöittävät vaikutukset.

Seitan

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Seitan on vehnägluteiinista valmistettu tuote, jota usein käytetään lihan korvikkeena. Seitanin ympäristövaikutukset ovat pieniä suhteessa eläinperäisiin tuotteisiin, joten se on ympäristön kannalta erinomainen valinta.

Soijatuotteet (tofu, tempeh, soijarouhe- ja -suikaleet, Oumph!)

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Soija on tehokas ja monipuolinen palkokasvi. Suoraan ihmisravintona soija on ympäristön kannalta erinomainen valinta. Valtaosa kaikesta soijasta käytetään tuotantoeläinten ravinnoksi. Vastuuttoman soijanviljelyn aiheuttamat ympäristöongelmat liittyvät lisääntyvään lihantuotantoon.

Nyhtökaura

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Nyhtökaura on ympäristöystävällinen innovaatio, joka on valmistettu kaurasta ja pavuista. Kauran ja papujen viljelyyn tarvitaan vain vähän maapinta-alaa ja tuotannolla on eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna pienet ilmasto- ja vesistöjä rehevöittävät vaikutukset.

Palkokasvit (herneet, pavut, kikherneet, linssit)

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Palkokasvit, kuten herneet, pavut ja linssit, ovat ympäristön kannalta erinomainen valinta. Niiden viljelyyn tarvitaan vain vähän maapinta-alaa ja tuotannolla on eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna pienet ilmasto- ja vesistöjä rehevöittävät vaikutukset.

Luomupalkokasvit (herneet, pavut, kikherneet)

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Palkokasvit, kuten herneet, pavut ja linssit, ovat ympäristön kannalta erinomainen valinta. Niiden viljelyyn tarvitaan vain vähän maapinta-alaa ja tuotannolla on eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna pienet ilmasto- ja vesistöjä rehevöittävät vaikutukset. Luomutuotannossa käytetään torjunta-aineita vain poikkeustapauksissa.

Härkis

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Härkis on ympäristöystävällinen innovaatio, joka on valmistettu härkäpavuista. Papujen viljelyyn tarvitaan vain vähän maapinta-alaa ja tuotannolla on eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna pienet ilmasto- ja vesistöjä rehevöittävät vaikutukset, joten se on ympäristön kannalta oivallinen valinta.