© Sabrina Bqain / WWF

Sika

Sianrehu sisältää usein soijaa, jonka vastuuton viljely tuhoaa metsiä etenkin Etelä-Amerikassa. Jätä punaisen ”vältä”-merkinnän saaneet tuotteet ostamatta ja korvaa osa sianlihasta kasviksilla, esimerkiksi Suosi-kategorian tuotteilla.

Sianlihan tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten tuotannosta syntyy huomattavasti enemmän ilmastonmuutosta kiihdyttäviä ja vesistöjä rehevöittäviä päästöjä verrattuna kasviperäisiin tuotteisiin.

Suomalaisen sian tuotannossa käytetään vähemmän soijaa kuin Euroopassa keskimäärin. Sianlihan tuotannossa soijaa sisältävää rehua kuluu kuitenkin useampi kilo tuotettua lihakiloa kohti. Vastuuttoman soijan viljelyllä on suuria ympäristövaikutuksia etenkin Etelä-Amerikassa. Viljelmien hallitsematon laajeneminen aiheuttaa metsäkatoa, lisää kasvihuonekaasupäästöjä, aiheuttaa eroosiota ja vähentää luonnon monimuotoisuutta. Kasvava lihankulutus on suurin syy soijan laajenevaan viljelyyn, sillä soijaa kasvatetaan ensisijaisesti eläinten rehuksi.

Tuotantotavat kuitenkin vaihtelevat myös maiden sisällä. Voit kysyä vastuullisen soijan käytöstä tuottajalta tai kauppiaalta.

Muut EU-maat

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Eurooppalainen tuotanto vastaa ympäristövaikutuksiltaan pitkälti suomalaista tavanomaista tuotantoa. Sian rehu sisältää usein soijaa, jonka vastuullisuudesta ei ole takeita. Poikkeuksen muodostavat yritykset, jotka ovat sitoutuneet siirtymään vastuullisen soijan käyttöön. Suomessa sitoumuksen tehneet yritykset löydät täältä. Vastuuttoman soijan viljely aiheuttaa metsäkatoa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta etenkin Etelä-Amerikassa. Sianlihan tuotannossa syntyy aina ilmastonmuutosta kiihdyttäviä ja vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Suomi

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Suomessa sian rehu sisältää usein soijaa, eivätkä kaikki toimijat ole sitoutuneet käyttämään vastuullista soijaa. Vastuuttoman soijan viljely aiheuttaa metsäkatoa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta etenkin Etelä-Amerikassa. Sianlihan tuotannossa syntyy aina ilmastonmuutosta kiihdyttäviä ja vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Suomi - ilman soijaa tai vastuullisella soijalla tuotettu

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Osa suomalaisista sioista syö rehua, jossa soija on korvattu kotimaisella valkuaisrehulla, esimerkiksi rypsillä. Lisäksi osa suomalaisista yrityksistä on sitoutunut siirtymään vastuullisen soijan käyttöön. Sitoumuksen tehneet yritykset löydät täältä. Myös ruotsalaiset yritykset ovat sitoutuneet käyttämään sertifioitua, vastuullisesti tuotettua soijaa. Kun suosit ilman soijaa tai vastuullisella soijalla tuotettua sianlihaa, kannustat yrityksiä kehittämään vastuullisuuttaan.

Luomu

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Torjunta-aineiden käyttö ja maaperän köyhtyminen ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä uhkia ympäristölle ja ruoantuotannolle. Luomusikojen rehun tuotannossa käytetään torjunta-aineita vain poikkeustapauksissa. Luomutuotanto ylläpitää maan kasvukuntoa paremmin kuin tavanomainen tuotanto.