Osallistu ve­too­muk­seen: ryös­tö­ka­las­tuk­sen on loputtava!

Ylikalastus on lopetettava, tai kalastus loppuu kokonaan. WWF on luonut sähköisen vetoomuksen, jolla voit ilmaista päättäjille huolesi maailman meristä ja kaloista. Euroopan unionissa päätetään parhaillaan kalastuksen tulevaisuudesta.

EU:n kalatalouspolitiikka sallii tuhoisat kalastusmenetelmät ja ylikalastuksen, jopa edistää niitä. Euroopan unionin kalastuslaivasto on ainakin 40 prosenttia liian suuri, ja tämän seurauksena kalakannat ovat ylikalastettuja. Ennen elämää kuhisevat meret ovat kuolemassa. Tämän tuhon tukeminen verovaroin on väärin, ja siksi WWF vaatii EU:lta seuraavia toimenpiteitä: 1) ylikalastuksen lopettaminen, 2) tukiaispolitiikan uudistaminen, 3) reilun ja kestävän sopimuspolitiikan toteuttaminen EU:n ulkopuolella ja 4) meriympäristön suojelu.

EU:n kalastuslaivastoa tuetaan veronmaksajien varoin noin 1,4 miljardilla eurolla vuodessa. Tuista huolimatta EU:n kalastussektori on menettänyt 60 000 työpaikkaa 10 vuoden aikana. Tuhannet työpaikat häviävät tulevaisuudessa, kun kalaa ei riitä. Tilanne on erityisen kova pienille, kalastuksesta perinteisesti riippuvaisille kalastajakylille. Vaarassa ovat myös monet kansalliset kalaherkut.

WWF:n vetoomukseen ovat osallistuneet jo muun muassa kirjailija Leena Lehtolainen ja näyttelijä Taneli Mäkelä. Kalavetoomukseen voi laittaa nimensä sekä halutessaan liittää kommenttinsa, valokuvansa, videoleikkeen tai ääniraidan. Sähköinen vetoomus toimii kuin virtuaalinen mielenosoitus; sen parhaat palat heijastetaan joulukuussa Brysselissä suurelle valkokankaalle samalla, kun vetoomus luovutetaan EU:n kalatalouspolitiikasta päättäville poliitikoille. Osallistu vetoomukseen osoitteessa http://www.panda.org/stopoverfishing/petition/. Napsauta Suomen lippua sivun vasemmassa laidassa saadaksesi esiin suomenkieliset tekstit. Oman kommenttisi voit kirjoittaa suomeksi.

Lisätietoja:
WWF/Tiedottaja Laura Saarilahti, puh. (09) 7740 1074, [email protected]

Lisätietoa WWF:n kampanjasta: http://www.wwf.fi/valtameret/eun_kalatalouspolitiikka.html