Pangasiuksen kasvatuksen vastuullisuus lisääntyy

Osa Vietnamissa vientiin kasvatetusta pangasiuksesta eli haimonnista saa tämän vuoden loppuun mennessä ASC-sertifikaatin (Aquaculture Stewardship Council). ASC-merkki kertoo kuluttajalle, että kala on kasvatettu vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti. WWF Suomi muistuttaa kuitenkin, että ympäristön kannalta paras valinta ruokapöytään on edelleen kotimainen, vastuullisesti pyydetty kala.

Vietnam on suurimpia pangasiuksen tuottajamaita, ja se on sitoutunut siihen, että vuoteen 2015 mennessä puolet lajin ulkomaan viennistä on ASC-sertifioitua. WWF Vietnamin mukaan maa pääsee vuoden loppuun mennessä välitavoitteeseen eli siihen, että kymmenen prosenttia vientiin tuotetusta pangasiuksesta on sertifioitua. WWF on tehnyt vuodesta 2010 alkaen yhteistyötä paikallisten järjestöjen ja tuottajien kanssa vastuullisuuden lisäämiseksi.

”Yli 90 prosenttia maailmassa vientiin tuotetusta pangasiuksesta on peräisin juuri Vietnamista. Sertifioidulla tuotannolla vältetään monia vakavia ongelmia, joita pangasiuksen kasvatus on tähän mennessä aiheuttanut Vietnamin luonnolle”, toteaa suojeluasiantuntija Matti Ovaska WWF Suomesta.

Pangasiuksen kasvatuksen haittoja ovat muun muassa ravinnekuormitus, kalatautien leviäminen sekä karkulaisten aiheuttamat muutokset ympäröivässä vesiluonnossa.

”ASC-sertifioitu pangasius on omassa tuoteryhmässään vastuullinen vaihtoehto. Korostamme kuitenkin edelleen sitä, että suomalaisten kannattaa suosia ennen kaikkea vastuullisesti pyydettyä kotimaista kalaa. Noin 70 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tuodaan ulkomailta, vaikka vesissämme ui mittava määrä lajeja, joiden osuutta ruokalautasilla voisi nostaa tuntuvasti ”, Ovaska muistuttaa.

Kalankasvatus on nopeimmin kasvava ruoantuotantomenetelmä maailmassa, ja jo noin puolet maailmassa syödystä kalasta ja äyriäisistä on kasvatettua. Vesiviljely on moneen muuhun ruoantuotantomenetelmään verrattuna tehokas tapa tuottaa eläinproteiinia, mutta valitettavasti myös siihen liittyy usein haitallisia ympäristövaikutuksia. WWF toivookin ASC-sertifikaatista tehokasta työkalua vesiviljelyn vastuullisuuden parantamiseen maailmanlaajuisesti.

Lisätietoja:

Suojeluasiantuntija Matti Ovaska, WWF Suomi, 040 727 3149, [email protected]

Katso video vastuullisesta pangasiuksen tuotannosta Vietnamissa