WWF ja Allergia- ja astmaliitto: Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen sote-uudistuksen puuttuva pala

Luonnon monimuotoisuus on vähentynyt Suomessa huolestuttavasti. Suomen eliölajeista yli 2 200 ja luontotyypeistä yli puolet on arvioitu uhanalaisiksi. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on tärkeää paitsi luonnon itseisarvon myös kansanterveyden takia, sillä monimuotoisen luonnon tarjoamat terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

”Sote-uudistus ja terveyspalveluiden järjestämisen malli puhuttavat kansaa ja kansanedustajia tänäänkin, mutta keskustelussa on sivuutettu käytännössä täysin monimuotoisen luonnon tarjoamat kansanterveydelliset vaikutukset. Nykyinen terveydenhuolto ei riitä torjumaan uusia kansansairauksia, ja tästä syystä tarvitaan uutta ajattelua, tutkimusta ja ohjeita ehkäisevän kansanterveystyön päivittämiseen”, Allergia- ja astmaliiton alue-, asiantuntija- ja järjestöpalveluiden johtaja Paula Hellemaa sanoo.

Luonnon monimuotoisuuden rooli terveyskysymyksissä on ilmeinen – rikas luonto ja luonnolle altistuminen voivat ehkäistä esimerkiksi allergioita, diabetesta, tulehduksellisia suolistosairauksia ja ylipainoa. Lisäksi luonnossa oleskelu vähentää tutkitusti stressiä ja parantaa mielialaa.

Terveyshyötyjen saaminen edellyttää kuitenkin monimuotoista luontoa. Suomi on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseen vuoteen 2020 mennessä, mutta kaikki mittarit näyttävät uhanalaistumiskehityksen jatkuvan. Samalla hallitus on leikannut luonnonsuojelumäärärahoja peräti kaksi kolmasosaa, mikä on eniten kaikista hallinnonaloista.

”Luonnonsuojeluun sijoitettu euro on myös euro kansanterveyden edistämiseen. Niinpä myös siitä syystä Suomen olisi järkevää ottaa iso askel luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseksi. Se olisi sote-uudistuksen puuttuva pala, joka saisi mennä metsään”, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

WWF ja Allergia- ja astmaliitto aloittavat yhteistyön

WWF ja Allergia- ja astmaliitto aloittavat tänä vuonna yhteisen hankkeen, jossa talkootyöllä hoidetaan uhanalaisia perinneympäristöjä ja torjutaan vieraskasvilajien leviämistä. Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Haitalliset vieraslajit heikentävät luonnon monimuotoisuutta, ja siksi niiden torjuminen on tärkeää luonnonsuojelutyötä. Hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

”Talkootyö tarjoaa tekijöilleen ulkoilua ja liikuntaa, joka edistää terveyttä ja altistaa luontokontaktille”, Rohweder ja Hellemaa sanovat.

Lisätietoja:

pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, 040 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi, @LiisaRohweder

Alue-, asiantuntija- ja järjestöpalveluiden johtaja Paula Hellemaa, Allergia- ja astmaliitto, 041 513 0224, paula.hellemaa@allergia.fi

WWF ja Allergia- ja astmaliitto järjestävät tänään 4.4. ”Luontoaskel – sote-uudistuksen puuttuva pala” -seminaarin Kansallismuseossa klo 14.30‒17.30. Voit seurata seminaaria myös osoitteessa http://videonet.fi/web/wwf/20170404/