Viisi vinkkiä muovittomampaan vappuun

Vappu on kevään iloisimpia juhlia, kun bilekansa pääsee vihdoin levittämään piknikvilttinsä taivasalle ja luonto antaa jo lupausta keväästä. Yksi asia vapussa kuitenkin häiritsee: miksi silloin kulutetaan niin valtavasti muovia ja kertakäyttökrääsää? Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla sinäkin voit viettää muovittomampaa vappua.

1. Skippaa suihkuserpentiini

Monet pilailupuodit, lelukaupat ja tavaratalot myyvät serpentiinisprayta, joka on käytännössä suihkutettavaa muovivaahtoa. Suosi muovitonta vaihtoehtoa ja osta paperiserpentiiniä. Paperiserpentiini kierrätetään vapun päätteeksi sekajätteeseen. Suihkuserpentiini on huomattavasti hankalampi kierrätettävä: pullon sisältö on sekajätettä, mutta ponnekaasupullo lukeutuu vaarallisiin jätteisiin.

2. Kierrätä vanhoja vapputamineita, älä osta kertakäyttökrääsää

Viuhkat, naamarit ja halpa muovitavara houkuttelevat vappuhulinassa. Päivästä tulee kuitenkin helposti vuoden roskaisin juhlapyhä, jos toreilta haalitaan joka vuosi uudet krääsät kun kierrättääkin voisi. Himovappuilijan kannattaa kerätä kotiinsa menneiden vappujen aarreboksi, josta voi kierrättää uusia lookeja vuosiksi eteenpäin. Ylioppilaalle kierrättäminen onkin helppoa: vapun valkolakkimuoti ei vanhene koskaan!

3. Pidä pallostasi kiinni

Saattaisi olla liian julmaa olla ostamatta lapselle vappupalloa, mutta yksi pallo riittää. Huolehdi, että pallo selviää kotiin saakka eikä lennä taivaisiin ja päädy lopulta luontoa roskaamaan. Sido pallo esimerkiksi rattaisiin, reppuun tai vaatteisiin tai laita naruun jokin paino, jotta pallo pysyy ulottuvilla. Kun pallo lopulta tyhjenee, hävitä se asiallisesti kierrättämällä. Muovipinnoitteisen foliopallon oikea osoite on sekajäte.

4. Piknikille mukaan kunnon astiat

Vapun jätevuori kasvaa aina vaan, jos piknikpurtavat ja kuohuvat nautitaan muoviastioista. Ota mieluummin mukaan kestoastiat, niistähän on paljon mukavampi syödäkin! Kotiin viemistä saattaa olla aavistuksen enemmän, mutta tuskin kohtuuttomasti.

5. Nappaa löytämäsi muovit roskiin

Jos näet ympäristössä muutakin muoviroskaa kuin omasi, nappaa nekin siivotessasi mukaan. Muovia ei pidä jättää luontoon, ja siihen on painavia syitä: jos jätät jälkeesi esimerkiksi muovipullon, se on täydellisesti hajonnut vasta 450 vuoden päästä. Muovi kulkeutuu maalta mereen, ja esimerkiksi Itämeren rantaroskasta jopa 90 prosenttia on muovia. Tyypillisimpiä meren muoviroskia ovat tupakantumpit, muoviriekaleet, vaahtomuovit, muovipussit sekä pullot ja pakkausjätteet, eli tuttua roskaa myös vapunvietosta. Maailman merissä on jo nyt yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa – pidetään yhdessä huoli, että määrä ei enää kasva!

Nautinnollista vappua kaikille!

 

Tekstiä päivitetty 24.4.2022. Korjattu muovipullon hajoamisajaksi 450 vuotta ja päivitetty, että Itämeren rantaroskasta jopa 90 prosenttia on muovia. Päivitetty myös muovijätteen määrä merissä: maailman merissä on jo yli 150 miljoonaa tonnia muovijätettä.

Sinua saattaa kiinnostaa