WWF: IPCC:n erikoisraportti on hätähuuto luonnolle – 1,5 asteen ylittäminen tarkoittaisi lajien sukupuuttoaaltoa

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n tuoreen raportin mukaan mahdollisuus rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen menetetään, mikäli valtiot eivät ryhdy pikaisiin toimiin. Yli 1,5 asteessa käyminen tarkoittaisi monien lajien pysyvää menettämistä.

Tutkijoista koostuva hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC kertoi tänään maanantaina, että ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen ei ole mahdollista ilman poikkeuksellisen rajuja ja ripeitä toimia päästöjen vähentämiseksi. Maapallon lämpötilan käyminen yli 1,5 asteen tarkoittaisi katastrofaalisia seurauksia luonnolle.

”Olemme jo nyt menettäneet maailman selkärankaisten määrästä lähes 60 prosenttia vuosina 1970–2012. Jos maapallon lämpenemistä ei saada rajoitettua 1,5 asteeseen, lajit katoavat yhä kiihtyvällä vauhdilla”, sanoo ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle WWF Suomesta.

Kahden asteen lämpeneminen tarkoittaisi käytännössä tropiikin koralliriuttojen pysyvää ja laajamittaista vaurioitumista. Maapallo menettäisi lähes viidesosan hyönteisistä, kasveista 16 prosenttia ja selkärankaisista eläimistä kahdeksan prosenttia. Suomessa saimaannorppa ja lohikalat kärsivät ilmastonmuutoksesta jo nyt, ja naali on sukupuuton partaalla. Lisäksi arktinen merijää vähenee oleellisesti, koska lämpötilan nousu on arktisilla alueilla keskimääräistä nopeampaa. Meriveden nousu uhkaa rannikkoja nykyistä voimakkaammin ja merivesi happamoituu sadoiksi vuosiksi eteenpäin.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoite on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa ja pyrkiä rajaamaan nousu alle 1,5 asteeseen. Ilmakehä on lämmennyt jo noin asteen verran. Lämpenemiseen voidaan vielä vaikuttaa, mutta poliittisilla päätöksillä on kiire. Suomen päättäjien on näytettävä poliittista selkärankaa päästöjen nopeaksi vähentämiseksi ja konkreettisiksi toimiksi luonnon puolesta.

”Nykyisen hallituksen politiikka metsähakkuiden lisäämiseksi nakertaa Suomen hiilinieluja. Se on ollut ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta erittäin haitallista. Ensi keväänä Suomessa tarvitaan ilmastovaalit, jotta seuraava hallitus kiristää tuntuvasti päästötavoitteita ja vähentää metsähakkuita”, sanoo Kolle.

Lisätietoja:

Ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle, WWF Suomi, p. 050 591 3072, kaarina.kolle@wwf.fi

Tilanne on kriittinen. Selkärankaisten villieläinten määrä on romahtanut lähes 60 prosentilla reilun 40 vuoden aikana.  Suurin syy siihen on se, että me ihmiset olemme ajattelemattomuuttamme tai ahneuttamme vieneet niiltä elintilan. Käynnissä on ennennäkemätön ihmisen aiheuttama sukupuuttoaalto, joka uhkaa myös taloutta, ruoantuotantoa ja ihmisten terveyttä.