WWF:n Vuoden luontokirja kertoo metsässä olon nautinnollisuudesta

Kansanedustaja Antero Vartia valitsi WWF:n Vuoden luontokirjaksi Metsä – hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta -teoksen. Kirjan on julkaissut Like, ja sen ovat toimittaneet Jukka Lyytinen ja Antti Reini.

Metsä – hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta esittelee metsän monipuolisia mahdollisuuksia terveyden ja hyvän mielen ylläpitäjänä. Viidestä finalistista voittajateoksen valinnut kansanedustaja Antero Vartia kuvailee kirjan kuljettavan lukijansa lähes sadunomaiselle matkalle luonnon äärelle.

”Kirja ei ole kuitenkaan satua, vaan arvokas muistutus siitä, kuinka meidät on luotu kulkemaan luonnossa, olemaan osa sitä. Ihminen ei selviä ilman metsää – metsän kohtalo määrittää myös ihmiskunnan kohtalon. Siksi teos, joka tuo metsän lähemmäs, on valintani vuoden luontokirjaksi”, Vartia kertoo.

Metsä ottaa kulkijan syleilyynsä. Kuva on Metsä – hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta -kirjan sivuilla 90—91.

Tekijät haluavat avata metsän mysteeriä uudella tavalla

Vahva, henkilökohtainen suhde metsään inspiroi Jukka Lyytistä ja Antti Reiniä voittajakirjan teossa. Metsä – hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta yhdistää Lyytisen metsässä olon nautinnollisuudesta kertovat sanat Reinin ottamiin tunnelmallisiin kuviin.

”Teos ei ole biologian oppikirja tai luonto-opas. Koetamme avata metsän mysteeriä aivan uudella tavalla. Minulle metsä on armollinen hyvän mielen paikka. Metsässä arkiset asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin. Siellä saattaa huomata, että ehkä moni asia elämässä onkin ihan hyvin”, Lyytinen kertoo.

“Kirjan avulla on helppoa peilata omaa suhdettaan luontoon ja ympäristöön ylipäänsä”, Reini täydentää.

Luonto antaa energiaa, rauhoittaa pään ja laittaa asiat kohdilleen. Siellä ei tarvitse olla tehokas. Kuva on Metsä – hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta -kirjan sivulla 114—115.

Kilpailuun osallistui upeita teoksia

Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui edellisvuosien tapaan laaja kirjo upeita teoksia. WWF:n esiraadin, eli pääsihteeri Liisa Rohwederin ja suojelujohtaja Jari Luukkosen, tehtävä valita viisi finalistia kaikkien kilpailuun osallistuneiden luontokirjojen joukosta ei ollut helppo.

Vuoden luontokirja 2018 -finaaliin pääsivät voittajateoksen lisäksi Pirkko Siikamäen ja Paavo Hamusen Oulankajoki – muutoksen virta (Docendo), Minttu Jaakkolan, Timo Vuorisalon ja Lasse Peltosen Saimaannorppa ja ihminen – sosiaalisesti kestävän luonnonsuojelun haaste (Into), Antti Haatajan Pohjoinen – jälkemme maailman laidalla (Tammi) ja Kimmo Ohtosen Metsäkansan tarina (Docendo).

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF, 040 585 0020, jari.luukkonen@wwf.fi

Viestintäharjoittelija Alisa Vänttinen, WWF, 050 305 4423, alisa.vanttinen@wwf.fi

Lisätietoja Metsä – hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta -kirjan tekijöiltä:

Jukka Lyytinen, lyytinenjukka (at)gmail.com

Antti Reini, antti.reini(at)gmail.com

Metsä – hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta -kirjan arvostelukappaleet:

Viestintäpäällikkö Kirsi Sievänen, Kustannusosakeyhtiö Otava, 050 5329 201, kirsi.sievanen@otava.fi

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978, eli kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 41. kerran. Kilpailun valintakriteereinä on muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi. Vuonna 2017 kilpailun voitti Meren aarteet – Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon (Gaudeamus).

Sinua saattaa kiinnostaa