WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailun viisi finalistia ovat nyt selvillä

WWF:n jokavuotisen Vuoden luontokirja -kilpailun finalistiteokset on valittu. Voittajan valitsee Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Palkinto jaetaan nyt 42. kerran.

Suomalaisen metsän kohtalonhetkiä, majesteettisia lajeja ja maisemia sekä muurahaisia. Näihin aiheisiin syvennytään WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailun finaaliin päässeissä teoksissa.

Erkki Pulliaisen ja Lassi Rautiaisen Suomalainen susi (Minerva) on ajankohtainen puheenvuoro suden elämästä ja sen yhteiselosta ihmisen kanssa. Kirja on yhteenveto suden biologiasta ja suteen liittyvän asenneilmaston muutoksista.

Katja Bargumin ja Heikki Helanterän Suuri suomalainen muurahaiskirja (Minerva) sukeltaa mielenkiintoisella tavalla muurahaisten maailmaan. Kirja poikkeaa perinteisestä lajioppaasta ja sopii kenen tahansa kirjahyllyyn, sillä lähes jokainen suomalainen on ihmetellyt muurahaisten elämää.

Pekka Lehtosen ja Martti Perämäen Lähikuvassa kuikka -kirja (Gaudeamus) muistuttaa, että kuikka on upea lintu, jonka elämästä tiedämme hyvin vähän. Kirjan hienojen kuvien ja sujuvan tekstin ansiosta lukija pääsee tutustumaan kuikan käyttäytymiseen.

Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen Meren maa (John Nurmisen säätiö) on upea kuvateos Turunmaan saaristomaisemista. Kuva kertoo tässä kirjassa enemmän kuin tuhat sanaa. Saariston maisemissa sekä luonnossa näkyy positiivisella tavalla ihmisen ja luonnon yhteiselo.

Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän teoksen Metsä meidän jälkeemme (Like) sanoma on selvä: suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Kirjoittajat ovat pohjoissuomalaisia nuoren polven journalisteja, jotka katsovat suomalaisia metsiä ja metsätaloutta ”laatikon” ulkopuolelta.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen valitsivat loppusuoralle päässeet kirjat. He ovat iloisia, että niin monet kustantajat julkaisevat luontokirjoja.

”Kilpailuun osallistui tänä vuonna laaja kirjo upeita teoksia, joihin oli ilo perehtyä. Kirjojen runsaus on yksi osoitus siitä, että luonto kaikissa muodoissaan kiinnostaa ihmisiä”, Rohweder toteaa.

Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen valitsee voittajateoksen, joka julkistetaan joulukuun alussa.

Vuoden luontokirja -kilpailussa etsitään joka vuosi suomalaiskustanteista teosta, jossa luonnon- ja ympäristönsuojelun sanoma pääsee vahvasti esille. Voittajakirjan valinnassa kiinnitetään huomiota lukijaystävälliseen kieleen sekä ulkoasuun.

WWF:n Vuoden luontokirja on valittu vuodesta 1978. Viime vuonna voiton vei Metsä – hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta (Like).

WWF Suomen Vuoden luontokirja -kilpailusta lisää tietoa osoitteessa wwf.fi/vuodenluontokirja

Lisätietoja

Neuvonantaja, entinen pääsihteeri
Liisa Rohweder