15 suomalaisyritystä vähentää päästöjään ilmastotieteen mukaan – lisää yrityksiä tarvitaan ilmastokriisin ratkaisuun

Kansainvälisesti 285 yritystä on sitoutunut vähentämään päästöjään 68 hiilivoimalan verran, ilmenee tuoreesta raportista. Suomesta mukaan tarvitaan lisää yrityksiä tekemään ilmastotieteen mukaisia päästövähennyksiä.

Käynnissä oleva Madridin ilmastokokous haluaa saada yritykset mukaan ilmastotoimiin. Ilman yritysten päästövähennyksiä ja innovaatioita 1,5 asteen tavoitteeseen ei päästä. Jo sadat yritykset ovat mukana vähentämässä päästöjään ilmastotieteen mukaisesti, ilmenee tuoreesta Science Based Targets (SBT) -raportista.

Science Based Targets -aloite tarjoaa yrityksille työkalun, jonka avulla ne voivat laatia ilmastotoimensa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Mukana olevista yli 700 yrityksestä SBT-aloite on hyväksynyt 285 yrityksen tieteen mukaiset suunnitelmat päästövähennyksistä. Yritykset ovat sitoutuneet vähentämään ensimmäisessä vaiheessa noin kolmanneksen päästöistään. Määrä on 265 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalentteja, mikä vastaa 68 hiilivoimalan päästöjä.

”Raportin tulos on osoitus siitä, että ilmastotieteen mukaisesti toimiminen kulkee käsi kädessä menestyvän yritystoiminnan kanssa. Ilmastonmuutos mullistaa yritysten toimintaympäristön ja talouden. Jos yritykset eivät vähennä päästöjään, niiden toimintamahdollisuudet murenevat tulevaisuudessa”, sanoo Science Based Targets -aloitteesta kansainvälisessä WWF:ssä vastaava Alexander Farsan.

Suomesta Science Based Targets -aloitteeseen on tähän mennessä sitoutunut 15 yritystä, jotka ovat asettaneet tai asettamassa tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet toiminnalleen. Kunnianhimoisimmat, selvästi alle kahden tai 1,5 asteen lämpenemisrajan mukaiset tavoitteet ovat tällä hetkellä Elisalla, Nokialla ja SOK:lla. Myös Alma Media, Kesko, Metso, Outokumpu, Outotec, Stora Enso ja UPM-Kymmene ovat saaneet tavoitteensa hyväksytettyä. Näiden lisäksi tavoitteita ovat asettamassa Lassila & Tikanoja, Metsä Board, Nokian Renkaat, Tokmanni ja Valio.

”On hienoa, että suomalaisyritykset ovat lähteneet aloitteeseen mukaan. Yksityissektorin päästövähennyksillä on keskeinen rooli ilmastokriisin ratkaisussa”, WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula sanoo.

Nikula kuitenkin huomauttaa, että lisää edelläkävijäyrityksiä tarvitaan.

”Raskaan teollisuuden prosessien muuttaminen vähähiilisiksi on ratkaisevaa. Aloitteeseen kaivattaisiin lisää esimerkiksi energia-, rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä sekä liikenneyhtiöitä. Tulevaisuudessa voimme tarjota ilmastotieteeseen perustuvan työkalun myös sijoittajille.”

Yrityksillä on vielä kirittävää. Kansainvälisesti 285 yrityksestä 76:n päästövähennykset ovat linjassa 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa. Tarvitaan lisää yrityksiä, joiden tavoitteet ovat 1,5 asteen mukaisia.

”Yhtiöiden ilmastovastuu ei ole uskottavaa ilman tieteeseen perustuvia päästövähennystavoitteita, joista on nyt tulossa liiketoiminnan standardi. Kehitystä vauhdittaa se, että osa jo sitoutuneista yhtiöistä vaatii tieteen mukaisia ilmastotavoitteita myös alihankintaketjujensa yrityksiltä”, Nikula muistuttaa.

Science Based Targets: Raising the Bar -raportti

Lisätiedot

Jussi Nikula, ohjelmapäällikkö, WWF Suomi, 040 595 9002, jussi.nikula@wwf.fi

Science Based Targets:

Alexander Farsan, Global Lead, Science Based Targets, WWF, p. +33 6 1784 6686, afarsan@wwf.panda.org

Science Based Targets -aloitteen ovat perustaneet WWF, YK:n Global Compact -vastuullisuusaloite, CDP-järjestö ja World Resources Institute. Sen tavoite on, että vuodesta 2020 alkaen tieteeseen perustuvista päästövähennyksistä tulee yritysten toimintaa ohjaava periaate. Lisätietoa Science Based Targetsista