Valot sammuivat ympäri maailmaa – WWF:n Earth Hour rikkoi ennätyksiä osallistujamäärässä ja sosiaalisessa mediassa

Maailmanlaajuista ympäristötapahtumaa, WWF:n Earth Houria vietettiin lauantaina 27. maaliskuuta ennätyksellisesti 192 maassa ja maantieteellisellä alueella. Sosiaalisessa mediassa tapahtuma sai aikaan enemmän liikehdintää kuin koskaan aiemmin. Suomessa valot sammuivat kaikissa suurissa kaupungeissa.

192 maata ja maantieteellistä aluetta näytti valomerkin maapallolle WWF:n Earth Hourissa. Valot sammuivat symbolisena eleenä ilmaston ja luonnon puolesta lukuisista tunnetuista maamerkeistä, kuten Sydneyn oopperatalosta, Brandenburgin portista Berliinissä, London Eye -maailmanpyörästä Lontoossa, Ateenan Akropoliilta, Eiffel-tornista Pariisissa ja Victoria Harbourista Hong Kongissa.

Verkkoon painottunut Earth Hour oli menestys sosiaalisessa mediassa. Tapahtumaan liittyvät sosiaalisen median päivitykset saavuttivat jopa 6,7 miljardia näyttökertaa, kun viime vuonna näyttökertoja kertyi 3,1 miljardia. Earth Hourin hashtagit trendasivat Twitterissä tai Google-hauissa 42 maassa. Luvut ovat tapahtuman historian suurimpia.

”Earth Hour osoitti jälleen kerran, että huoli planeetan tilasta koskettaa ympäri maailmaa. Päättäjien on kuultava ihmisten viesti ja tehtävä vaikuttavia päätöksiä ilmaston ja luonnon hyväksi”, sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Bernt Nordman.

Tänä vuonna viesti päättäjien suuntaan on äärimmäisen ajankohtainen. Tämän vuoden lokakuussa maailman valtioiden on määrä päättää uusista kansainvälisistä luonnonsuojelutavoitteista YK:n biodiversiteettikokouksessa Kiinan Kunmingissa. Marraskuussa tärkeitä päätöksiä on edessä ilmastokokouksessa Glasgow’ssa. Suomessa merkittävä vaikuttamisen paikka on kuntavaalit.

Earth Hour olikin näkyvästi esillä myös Suomessa. Suomessa Earth Houriin osallistuttiin kaikissa suurissa kaupungeissa ja kymmenissä kunnissa. Valot sammuivat muun muassa Helsingissä päärautatieaseman kivimiesten lyhdyistä, Presidentinlinnasta ja Tuomiokirkosta, Lahdessa Sibeliustalosta, Jyväskylässä Ylistön sillalta sekä Tampereella Näsinneulasta.

WWF:n Earth Hour -kartalle ilmoittautui yli 170 suomalaista yritystä, kaupunkia, yhteisöä ja organisaatiota. Tapahtumia järjestettiin etenkin somen ja verkon välityksellä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa Ilmaston viikko -tapahtuma kokosi kaupunkilaiset yhteen erilaisiin verkkotapahtumiin pitkin Earth Hour -viikkoa. Lukuisissa kouluissa ympäri maan järjestettiin niin aiheeseen liittyviä aamunavauksia, oppitunteja luonnonvalossa kuin ilmastoystävällisiä lounaita.

WWF Suomi keräsi Earth Hourin kunniaksi lupauksia planeetalle. Lupauksia jätettiin WWF:n Earth Hour -verkkosivuilla yli 2500. Tulevalla viikolla lupauksilla kiritetään päättäjiä vaikuttaviin tekoihin, kun niiden yhteenveto toimitetaan ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle. Lupauksia voi tehdä vielä sunnuntain ajan.

”Suomalaiset ovat valmiita tekoihin ympäristön puolesta. Päättäjien on nyt taattava edellytykset sille, että kestävät arjen valinnat ovat kaikille helposti saatavilla”, Nordman toteaa.

Kuvia median käyttöön Suomesta löydät täältä ja ympäri maailmaa täältä.

Earth Hour lyhyesti

– WWF:n Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008 tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi.
– Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuonna 2020 Earth Houriin osallistui noin 1,4 miljoonaa suomalaista (Kantar TNS).
– Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta sammuttamalla turhat valot. WWF:n Earth Hour ei ole sähkön- eikä energiansäästötempaus, vaan tapahtuman tarkoitus on innostaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden suojeleminen edellyttävät ripeitä toimia.

Lisätietoja

Viestintäpäällikkö (sijainen)
Silja Honkavuori